Akcija

Nema previše šansi: Za nestalim nautičarem potraga se nastavlja i u ponedjeljak

Hina



 I nakon 30 sati potrage za nestalim nautičarem koji je u subotu poslijepodne pao u more tijekom plovidbe jedrilicom »Anya« na području otoka Jabuke kod Visa, nema ni traga nestalom nautičaru, a kako je izvijestio kapetan Davor Vidan iz Lučke kapetanije Split potraga će se nastaviti i u ponedjeljak.


»Nažalost ovi valovi i ovaj vjetar nestalom nautičaru ne daju previše šansi«, rekao je Vidan za HTV. Najavio je i kako će se i ponedjeljak nastaviti potraga kao da se nautičar još uvijek može naći živ.


Po podacima HTV-a ove su se godine na moru dogodila čak 24 smrtna slučaja, te je taj slučaj još jednom aktualizirao sigurnost u pomorskom prometu.




Brod Obalne straže Oružanih snaga RH »Faust Vrančić» te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane: zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i u nedjelju su sudjelovali u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem.


Odmah po dobivanju zahtjeva iz MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Rijeka o angažiranju broda Obalne straže u akciji traganja i spašavanja u pripravnost su bile stavljene zrakoplovne snage HRZ i PZO-a pod operativnim nadzorom Obalne straže RH – zrakoplov »Pilatus» i helikopter Mi-8 MTV1 te je angažiran Tim za spašavanje (SPS) iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga stacioniran u vojarni »Knez Trpimir» u Divuljama.


Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu.