Bez ograničenja

Nema kompromisa, roaming se unutar Europske unije ukida za deset mjeseci

Gabrijela Galić

Konačni prijedlog EK će donijeti do sredine prosinca / snimio S. DRECHSLER

Konačni prijedlog EK će donijeti do sredine prosinca / snimio S. DRECHSLER

Zajedno moramo zajamčiti niske cijene korisnicima u čitavoj Europi, kazao je Andrus Ansip, potpredsjednik EK-a zadužen za jedinstveno digitalno tržište



Naknade za roaming ukidaju se u lipnju iduće godine, a potrošači neće imati ograničenja kada je riječ o vremenu ili količini pri korištenju mobilnih uređaja u inozemstvu unutar Europske unije, složio se Kolegij povjerenika Europske komisije u srijedu. Da će EK revidirati prijedlog o ukidanju roaminga najavio je Jean Claude Juncker, predsjednik EK-a za prošlotjednog govora o stanju Unije.


»Parlament i Vijeće složili su se s našim prijedlogom ukidanja naknada za roaming putnicima u EU-u. Zajedno moramo zajamčiti niske cijene korisnicima u čitavoj Europi kako bismo im omogućili potpuno iskorištavanje dostupnih mobilnih usluga. Europski potrošači ne bi pristali ni na što drugo«, kazao je Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište. Iz Komisije poručuju da jamče kako će od 15. lipnja 2017. moći ukinuti naknade za roaming svima koji povremeno putuju unutar EU-a, a istodobno operaterima zajamčiti sredstva zaštite od zlouporabe pravila.


Do sredine prosinca Kolegij povjerenika donijet će konačni prijedlog, kao što je predviđeno Uredbom o ukidanju naknada za roaming. Prije nekoliko tjedana Komisija je izašla s prijedlogom koji nije značio neograničeno »besplatno« telefoniranje u roamingu. On je trebao biti izjednačen s cijenama u nacionalnom prometu u trajanju od najmanje 90 dana godišnje. Ostalih 275 dana godišnje naplaćivao bi se po naknadama za roaming koje bi maksimalno iznosile 4 euro centa po minuti razgovora, 1 cent po SMS-u i 0,85 centa po megabajtu prometa. Nakon što se digla prašina zbog tog prijedloga, Juncek je najavio korekciju.