Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Premijer u Bruxellesu

"Nema dvostruke vanjske politike" Plenković komentirao predsjedničin pozivu Putinu

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2018. u 14:33 2018-03-23T14:33:43+01:00

Na inzistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada izmjenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda uslijedio poziv srbijanskom predsjedniku, Plenković je odgovorio da nema obrasca

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu vanjsku politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njezina kontinuirana dijaloga s ruskim čelnikom.

»Naravno da ne«, rekao je Plenković odgovrajući na upit postoji li dualnost u hrvatskoj vanjskoj politici s obzirom na to da je Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerojatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istodobno je predsjednica Grabar Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

»Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu, Europskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Salisburyju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriju EU-a, članice NATO-a i stalne članice Vijeća sigurnosti. Te stvari u sigurnosnom pogledu nitko od partnera ili saveznica ne može ignorirati. Zato je ova politička poruka stav svih članica EU-a i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan«, rekao je Plenković.

Na pitanje je li poziv Putinu dio toga zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU-u da Rusija vrlo vjerojatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio.

»Ja sam na to pitanje odgovorio jučer. Dakle, kontinuitet dijaloga koji predsjednica ima s predsjednikom Ruske Federacije je neovisan o ovom procesu. On je je prije svega plod ranijih razgovora i posjeta Moskvi i Sočiju i održanih izbora u Rusiji. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne ovoga što se dogodilo jučer«, rekao je Plenković.

Na inzistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada izmjenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda uslijedio poziv srbijanskom predsjedniku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

»Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio jučer i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti«, istaknuo je premijer.

Plenković je najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom. Na pitanje hoće li na sastanku biti predsjednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da će se s njom čuti u petak popodne.

»Razgovarat ćemo. Koliko shvaćam ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čut ćemo se danas i dogovoriti sastanak«, rekao je Plenković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.