Velik rizik

Nelegalni ukrcaji pod lupom: Svi lažni podaci o pomorcima ostaju zabilježeni u informacijskom sustavu Ministarstva mora

Darko Pajić

Foto ilustracija s. Drechsler

Foto ilustracija s. Drechsler

Postoji i trag tko je, kada i za koga unosio podatke u sustav pa će u eventualnom sudskom procesu vjerojatno biti angažirani i IT vještaci



Kako je moguće falsificiranje dokumenata o plovidbenom stažu pomoraca? Za agenta koji ima dovoljno hrabrosti za lov u mutnom, to i ne mora predstavljati preveliki problem, ali je isto tako izvjesno kako se dugoročno izlaganje riziku na kraju možda ipak neće isplatiti jer Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva mora (CIMIS) bilježi sve podatke o pomorcima, koji se u njega unose, što znači da postoji trag i mogućnost kontrole svakog podatka neovisno o čemu je riječ, plovidbenom stažu, radnom mjestu, brodovima, datumima ukrcaja i iskrcaja, svjedodžbama pomoraca ili nečem drugom.


Također postoji i trag tko je, kada i za koga unosio podatke u sustav, pa će vjerojatno u eventualnom sudskom procesu biti angažirani i IT vještaci, koji će analizirati bazu podataka u CIMIS-u. Svaki ovlašteni agent mora imati dopusnicu Ministarstva mora za pristup CIMIS-u, a hoće li u njega unositi lažne podatke ili neće i hoće li pritom eventualno biti uhvaćen, ovisi o kontroli ili mogućim prijavama koje mogu stići od pomoraca ili od konkurencije ili nekog trećeg.


Ono što je u ovom slučaju znakovito jest da nije riječ o nelegalnoj agenciji, već onoj koja je imala sve potrebne dozvole za rad uključujući i dopusnicu Ministarstva mora za pristup CIMIS-u.




Nekoliko agenata s kojima smo jučer kontaktirali napominju kako se najčešće u ovoj branši traže dodatni dani do 183 dana plovidbe u jednoj godini, kako bi se izbjegla obaveza plaćanja poreza, a na pitanje o riziku kojemu se agent izlaže ako daje lažne podatke, napominju kako je on velik, tim više što pomorci među sobom komuniciraju i brzo se pronese glas o nekome tko nudi nezakonite usluge i prima mito.


Nikada se ne može znati kada bi netko od njih mogao prijaviti takav slučaj, a isto tako postoje kontrole pri lučkim kapetanijama, koje također uvijek mogu uočiti nepodudarnost podataka, sumnjive pečate te provesti dodatne kontrole. Iako je riječ o velikoj bazi podataka, koju je teško kontrolirati, sasvim je moguće da se netočnosti utvrde u CIMIS-u i godinama nakon što su netočni podaci uvedeni u sustav.


Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan ističe kako prate događanja u ovom slučaju, kao i da većinu informacija o svemu imaju samo iz službenog priopćenja USKOK-a.


– Pozdravljamo istragu i očekujemo da institucije svoj posao odrade do kraja. U cijeloj situaciji nam je žao što se baca poveznica i prema velikoj većini časnih pomoraca, koji krvavo zarađuju svoj kruh, uredno i zakonito ispunjavaju sve svoje obveze. Upravo zbog toga tražimo da se utvrde nepravilnosti i procesuiraju odgovorni.


Veliki broj agencija časno i zakonito radi svoj posao, ali u Hrvatskoj postoje i one koje se bave divljim biznisom. I dalje dobivamo informacije od pomoraca o nelegalnim i neprijavljenim posrednicima kakav je primjerice odavno poznati »Stiv«. I dalje se događa da neprijavljeni agenti uzimaju proviziju za ukrcaj i takve informacije smo često prosljeđivali nadležnim institucijama, pa nam je drago ako se krenulo istraživati.


Imali smo i komplicirane i mučne slučajeve pomoraca, koji bi se ukrcali preko nelegalne agencije, platili proviziju, a onda ne bi dobili plaće, pa smo njihova prava i plaće morali utjerivati preko međunarodnih institucija – kazao je Melvan.