Skupa snimka

‘Neka Tomo položi matematiku’: Lički SDP-ovac koji je postavio snimku na YouTube pred isključenjem

Dražen Ciglenečki

Pred isključenjem – Nikola Maras

Pred isključenjem – Nikola Maras

Maras se nalazi pred isključenjem, a razlog sigurno nije samo sporna snimka nego Marasov višegodišnji sukob sa Zrinskim



ZAGREB Gospićki SDP-ovac Nikola Maras, koji je na Youtube objavio snimku svog telefonskog razgovora sa stranačkim kolegom Jovom Vukšom, nalazi se pred isključenjem.


Samo dan nakon što je tu snimku staru nekoliko godina, a na kojoj se čuje kako mu Vukša govori da se pobrine da predsjednik ličko-senjskog SDP-a Tomislav Zrinski položi matematiku na Veleučilištu »Nikola Tesla« ili će naj…, Marasa je povjerenik SDP-a u Gospiću Krešimir Benković obavijestio je da je protiv njega pokrenuo stegovni postupak zbog »grubog kršenja Statuta, programskih načela i nepoštovanja odluka Glavnog odbora SDP-a«.


Razlog sigurno nije samo ova snimka nego Marasov višegodišnji sukob sa Zrinskim, a koji je doveo do toga da je Županijski odbor SDP-a krajem srpnja raspustio gospićku organizaciju stranke.




Bilo je to tri dana nakon što se Gradski odbor SDP-a na čelu s Marasom usprotivio suspenzijama Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića te u svojim zaključcima ocijenio da je stranka pod vodstvom Davora Bernardića »izgubila vjerodostojnost i identitet« i zatražio – hitne izbore.


U odluci o raspuštanju ističe se da je Maras u javnosti napadao pojedine članove SDP-a i tako štetio stranci. Blatio je, primjerice, tvrdi se, Erika Fabijanića, predsjednika Glavnog odbora SDP-a, a u svibnju je, prije dolaska potpredsjednika stranke Zlatka Komadine u Gospić na svečanu sjednicu Županijske skupštine »plasirao u medije zlonamjernu tezu da je došao podržati koaliciju SDP-a i HDZ-a«.



Maras je, naime, neprestano sumnjičio Zrinskog da je u neformalnom savezu s HDZ-om, zahvaljujući čemu je postao potpredsjednik Županijske skupštine. U opširnom pismu Predsjedništvu SDP-a, Maras je objasnio svoje stavove i optužio Zrinskog da uništava stranku u Ličko-senjskoj županiji, pa je čak za povjerenika u Gospiću imenovao Benkovića, »koji je još 2012. godine bio član HDZ«. Maras je opisao i kako je Zrinski, »koji više nije socijaldemokrat i ne bi trebao biti član SDP«, interesno surađivao s HDZ-ovcem Branislavom Šutićem, bivšim dekanom Veleučilišta »Nikola Tesla«.


S druge strane, Maras je kao predsjednik Upravnog vijeća te ustanove vodio borbu protiv Šutića, pa ga je, nakon što je utvrđeno da je »primao dvostruku plaću«, smijenio s dužnosti dekana. »Zar je onda statutarno raspustiti tijela daleko najveće naše organizacije u Lici, koja se godinama jedina u Lici borila protiv HDZ-ove kriminalne organizacije? Zar je ispravno ušutkati predsjednika Gradskog odbora da na taj način da ne može više govoriti na Glavnom odboru SDP Hrvatske?«, postavio je Maras pitanja Predsjedništvu SDP-a.


To Predsjedništvo je na prošlotjednoj sjednici razmatralo odluku o raspuštanju stranke u Gospiću, ali je nije stavilo izvan snane. Tako je dalo potporu Zrinskom, koji je Bernardićev važan čovjek u Glavnom odboru.


Uslijedio je i stegovni postupak protiv Marasa. A Zrinski mu je još najavio tužbu. »Zbog iznošenja laži i kleveta, protiv gospodina Marasa ću podnijeti privatnu tužbu za kazneno djelo protiv ugleda i časti, odnosno sramoćenje«, naveo je Zrinski u reagiranju na tekst u našem listu o spomenutoj snimci na Youtube. Osim toga, Zrinski će ovaj slučaj prijaviti policiji, »kako bi se istražilo sve okolnosti uz objavljenu snimku i njezin sadržaj«.