Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Porazno iskustvo poroda u Hrvatskoj

Negativna iskustva iz rodilišta: Rode u zagrebačkoj šetnji za ''slobodu rađanja''

D. Kovačević
D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2015. u 17:05 2015-03-07T17:05:32+01:00

Cilj inicijative je skrenuti pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porodu, kao i upozoriti na nužnost dobre komunikacije između osoblja i rodilja tijekom poroda. Dugoročni cilj je da rodilišta zadovoljavaju uvjete koje propisuje međunarodna inicijativa »Rodilište prijatelj majki«, istaknula je Drandić. Dodala je da u Hrvatskoj danas takvog rodilišta nema

ZAGREB – Udruga Roda – Roditelji u akciji u subotu je, u povodu 8. ožujka – Dana žena, središtem Zagreba organizirala »Zagrebačku šetnju« za »slobodu rađanja«, upozoravajući na negativna iskustva žena u rodilištima jer nisu mogle ostvariti svoja prava.

 Daniela Drandić iz udruge Roda novinarima je izjavila da su se prije nekoliko mjeseci udružile sa udrugama iz cijele regije i odlučile da će, u povodu Dana žena, organizirati akcije. »Tako da danas u gradovima diljem regije, žene, odnosno roditelji participiraju u šetnjama za slobodu rađanja. Koliko god to čudno zvučalo, danas u Hrvatskoj kao i u ostatku regije ženama se sustavno krše prava kada odlaze na porod«, ustvrdila je.

U okviru akcije »Sloboda rađanju« koju od 1. do 7. ožujka provode organizacije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, udruga Roda i partnerske udruge iz susjednih zemalja pokrenule su niz aktivnosti vezanih uz promociju prava žena u trudnoći i porodu i edukaciju javnosti o važnosti tih prava.

Cilj inicijative je skrenuti pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porodu, kao i upozoriti na nužnost dobre komunikacije između osoblja i rodilja tijekom poroda. Dugoročni cilj je da rodilišta zadovoljavaju uvjete koje propisuje međunarodna inicijativa »Rodilište prijatelj majki«, istaknula je Drandić. Dodala je da u Hrvatskoj danas takvog rodilišta nema.

Rekla je da je jedna od aktivnosti koja se provodila u okviru inicijative bila anketiranje žena o iskustvima u porodu. Anketu je u Hrvatskoj ispunilo preko 4000 žena, od kojih je 90 posto rodilo u zadnjih 5 godina. Čak 28 posto žena doživljava da je iskustvo poroda pogoršalo njihovo generalno raspoloženje, a 33 posto žena izjavilo je da je iskustvo poroda utjecalo na njihovu želju, odluku ili ozbiljno razmišljanje o tome da više ne rađaju.
»To je apsolutno poražavajuće i na žalost je u skladu sa drugim studijama koje su se radile na državnoj razini. To je veliki problem i to je indikator da mi odmah moramo nešto napraviti da se stanje promjeni na bolje«, poručila je Drandić.

U udruzi Roda navode i kako je većina žena izjavila da se njihovo mišljenje tijekom poroda nije poštivalo i da su se osjećale usamljeno. U 75 posto slučajeva zdravstveno osoblje se ženama nije predstavilo, a u 67 posto slučajeva žene su izjavile da je zdravstveno osoblje govorilo o njima u trećem licu, koristeći pridjeve poput »ovo« ili »ona«.
Iako je 77 posto žena izjavilo da su htjele blisku osobu uz sebe na porodu, 22 posto to nije ostvarilo jer osoblje nije dozvolilo prisutnost pratnje ili pak pratnja nije zadovoljavala neki od postavljenih uvjeta (nisu mogli platiti pratnju ili nisu pohađali propisani tečaj za pripremu za porod).

Udruga Roda najavila je da će 16. i 17. travnja biti domaćin konferencije »Ljudska prava u porodu u istočnoj Europi«, koja će u Zagrebu okupiti 150 stručnjaka i stručnjakinja iz područja zdravstva, etike i prava. Udruga ističe da će ta konferencija biti jedinstvena prilika da osvijeste brojne probleme u sustavima skrbi za trudnice i rodilje diljem regije.

»Vjerujemo da je ova zajednička inicijativa samo prvi korak prema napretku, kao i da ujedinjene, žene zaista mogu pomicati granice i riješiti probleme«, poručuju iz udruge Roda. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.