Ministar pravosuđa

”Nećete imati sreće sa mnom”: Bošnjaković o napretku istrage oko Agrokora, presudi Horvatinčiću i obitelji Šitum

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u Ivanić-Gradu, nakon što je kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio »Bučijadu«, novinarima odgovorio kako ćemo vidjeti hoće li rezultati istraga oko Agrokora doći prije početka rada Istražnog povjerenstva u Hrvatskom saboru



 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u subotu je u Ivanić-Gradu, nakon što je kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio »Bučijadu«, novinarima odgovorio kako ćemo vidjeti hoće li rezultati istraga oko Agrokora doći prije početka rada Istražnog povjerenstva u Hrvatskom saboru.


»To ćemo vidjeti. Već je državni odvjetnik dao određene izjave vezano za to«, rekao je ministar pravosuđa na pitanje novinara kako napreduje istraga oko Agrokora te hoće li rezultati doći prije samog početka rada Istražnog povjerenstva u Hrvatskom saboru.


Znate za činjenicu, podsjetio je novinare, »da je Vlada odobrila onaj dodatni iznos sredstava jer je tu potrebno provesti brojna vještačenja koja su prilično složena i imaju svoje troškove, i ta stvar ide, a bit ćete na vrijeme izviješteni od onih koji su ovlašteni informacije dati«.Inače, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je u srijedu kako smatra da osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor neće ometati rad DORH-a. Istaknuo je da slučaj dobro napreduje, da su izvidi u tijeku i kada oni budu dovršeni, tada će se donijeti državnoodvjetnička meritorna odluka.Novinari su u Ivanić-Gradu ministra Bošnjakovića upitali i kako komentira »slučaj Tomislava Horvatinčića« koji je prvotno osuđen, pa zatim oslobođen, »s obzirom da je javnost, pa blago rečeno, zgrožena«, a on im je rekao kako se boji da neće imati nekakvu veliku sreću danas s njim vezano za te teme jer, kao što znaju, to je prvostupanjska presuda.

Horvatinčić u petak je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen krivnje za pomorsku nesreću u kojoj su u kolovozu 2011. život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro iz Italije.




»Kao što znate to je prvostupanjska presuda. Bila je tu dosad jedna osuđujuća, pa ju je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje i ovo sada ima status prvostupanjske presude na koju opet se može izjaviti žalba, što je, čini mi se, Državno odvjetništvo i najavilo. Dakle, postupak je u tijeku. Ovo nije konačna odluka. Kako će predmet završiti, to ćemo vidjeti, a od mene ne bi baš bilo primjereno da komentiram slučaj koji je otvoren«, istaknuo je ministar pravosuđa.


Novinari su ministra Bošnjakovića pitali i može li i kako pomoći obitelj Šitum koja je zatražila njegovu pomoć zbog sudskih presuda i ovrhe, a on je odgovorio kako je obećao da će obitelj primiti da čuje njihove argumente, ali da su i tu još određeni postupci u tijeku, dakle, još ništa nije završeno.»Ja sam bio na promociji filma vezano za Noru Šitum i prikupljena sredstva i moram priznati da me je to poprilično i senzibiliziralo da sve ono što je u mojoj ovlasti vezano za Ustav i vezano za zakon da poduzmem određene mjere. Obećao sam da ću i obitelj primiti da čujem njihove argumente, ali i tu su također još određeni postupci u tijeku. Tu je bilo više odluka vezano za neke postupke, za privremene mjere, vezano za temeljno rješenje stvari. Onda ima jedan postupak koji je na Ustavnom sudu, također za to pitanje. Postupci su otvoreni, dakle, ništa još nije završeno«, rekao je.Roditelji preminule djevojčice Nore Šitum, za čije su liječenje u SAD-u 2013. godine humanitarnom akcijom prikupljeni milijuni kuna, morat će platiti gotovo 200.000 kuna sudskih troškova jer su izgubili tužbu protiv udruge »Hrabro dijete«.