Zapeo dogovor

Ne sluša Karamarkova oštra upozorenja: Premijer još nije razriješio Lozančića, niti se očitovao o Brkiću

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Razlog je možda Karamarkov stalni javni pritisak da premijer što prije razriješi Lozančića, pa Orešković nastoji pokazati da je ipak on glavni.  Očito je zapeo i dogovor oko Lozančićeva nasljednika



ZAGREB  Premijer Tihomir Orešković vratio se iz Berlina, ali jučer, unatoč oštrim upozorenjima prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, nije razriješio ravnatelja SOA-a Dragana Lozančića, a ni razgovarao s HDZ-ovim kandidatom za ministra branitelja Milijanom Brkićem.


 No, Lozančićev odlazak sasvim je izvjestan, iako će premijer možda još malo pričekati s potpisom na odluku o njegovom razrješenju. Razlog je možda baš Karamarkov stalni javni pritisak da to učini što prije, pa Orešković nastoji pokazati da je ipak on glavni.  Ali, ta se stvar otegla i zato što je u Vladi očito zapeo dogovor oko njegova nasljednika.


Nije problem Most


Iz Karamarkovih se istupa, tvrde neki naši sugovornici iz Vlade, može iščitati da novo kadrovsko rješenje koje se priprema neće biti po njegovoj volji. Sukob Mosta i HDZ-a u vezi s Lozančićem zapravo, procjenjuju naši sugovrnici, nikad ni nije bio zbog samog ravnatelja nego osobe koja će ga zamijeniti.




Uostalom, potpredsjednik Vlade Božo Petrov prije dva mjeseca je govorio da »SOA i MUP trebaju doživjeti promjene«. U Mostu, međutim, strahuju da bi brza Lozančićeva smjena značila da će HDZ u dogovoru s predsjednicom na to mjesto postaviti svog čovjeka. Stoga su vjerojatno mostovci određeno vrijeme i osporavali micanje Lozančića prije kraja mandata.


Što se tiče Brkića, njegov problem očito nije Most, premda je imenovanje ministra branitelja predmet spora Karamarka i Petrova. Most se isprva čak složio s ulaskom Brkića u Vladu, ali glavnom tajniku HDZ-a zeleno svjetlo, čini se, još ne želi upaliti premijer. Orešković nikako da pronađe vrijeme za razgovor s Brkićem, što jučer nije bilo ni moguće jer je glavni tajnik HDZ-a po stranačkom zadatku bio u Bosni i Hercegovini.  


A, kad je u pitanju treći sukob unutar Vlade, oko promjena čelnih ljudi u policiji, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer se oglasio kratkom, ali znakovitom rečenicom.  


– Zakon o Vladi vrlo jasan i zna se tko je kome i za što odgovoran, kazao je Orepić komentirajući Karamarkovu tvrdnju da je on kao potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost, uz nadležnog ministra ili iznad njega,  odgovoran za rad MUP-a. Orepić nije precizirao na koju odredbu zakona o Vladi misli. Jedini članak koji bi se mogao primijeniti na ovu situaciju propisuje da »potpredsjednici Vlade usklađuju rad ministarstava i brinu o provedbi programa Vlade u područjima za koja su zaduženi«. Riječ je vrlo općenitoj formulaciji, koja pomalo podsjeća na ustavnu odredbu prema kojoj »predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti«, a koja je izvor neslaganja Pantovčaka i Banskih dvora.



U intervjuu što ga je dao za Zagorski list, predsjednik SDP-a Zoran Milanović govorio je o Lozančiću, ali i o njegovom prethodniku na mjestu ravnatelja SOA-e, Josipu Buljeviću. »U posljednje vrijeme na svakom skupu dobijam pitanja od članova i simpatizera o Lozančiću. I to je simptomatično, zato jer je taj čovjek, kojeg i dalje nitko na ulici ne bi prepoznao, sinonim služenju zakonu i državi, s jedne strane, dok s druge strane imate nasilje nad institucijama koje provodi ova vlast. I tako Lozančić postaje simbol. I sad njegovo izvješće na Odboru nije prihvaćeno. To je sramota. Neka čovjeka ostave više na miru i neka ga smijene. U odnosu na svog prethodnika, Lozančić je nobelovac. Njegov prethodnik je sitna duša, kojeg sam, da bih ga spasio od disciplinskog postupka, poslao za generalnog konzula u Los Angeles, izjavio je Milanović.Na samom kraju Buljevićevog mandata ravnatelja SOA-e u listopadu 2012., »spletom nesretnih okolnosti«, policija je zatražila izlist njegovih telefonskih razgovora. Kad je on za to doznao, žalio se nekim državnim dužnosnicima i institucijama, pa je Ured VNS-a napravio hitan nadzor u policiji. Dijelovi njihovog izvještaja, namijenjenog isključivo premijeru i predsjedniku RH, dospjeli su u medije i tako je nastala ozbiljna afera. Buljević nije dobio još jedan mandat, ali je već krajem 2012. u Banskim dvorima odlučeno da ga neće ostaviti na ulici nego poslati u Los Angeles. Formalnu odluku o tome Milanovićeva vlada donijela je u srpnju 2013., a u međuvremenu je Buljević radio kao analitičar u Uredu VNS-a. Aktualni ministar obrane danas tvrdi da mu nije prijetio nikakav disciplinski postupak.– Ništa o tome ne znam. Kako bi protiv mene uopće mogao biti pokrenut disciplinski postupak kad sam bio izašao iz službe i prije odlaska u Los Angeles radio sam u Uredu VNS-a. Da me Milanović zaista spašavao, kao što kaže, on bi na taj način kršio zakon, ali istina je da mi disciplinski postupak nije prijetio. Ne dao Bog da te Zoran Milanović spašava, rekao nam je jučer Buljević.


Odmjeravanje snaga


Imanovanja u policiji uređena su Zakonom o policiji i glavni se ravnatelj bira na javnom natječaju, a potvrđuje ga Vlada i to na prijedlog ministra unutarnjih poslova. Ostali čelnici u policiji biraju se na internim natječajima. Potpredsjednik Vlade nigdje se u tom kontekstu ne spominje.


Odmjeravanje snaga u Vladi i borba za moć sasvim su, dakle, bjelodani, ali pojedini HDZ-ovi dužnosnici jučer su pokušavali uvjeriti novinare da se ništa od toga ne događa.  


– U demokraciji ne možemo svi misliti isto, važno je da se mišljenja usklade na dobrobit hrvatskih građana. To je dosad ovoj Vladi svaki put uspijevalo, a prošloj Vladi nije kao što je dobro poznato, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Samo je dojam, kazao je, da su Most i HDZ u sukobu, a to nije istina nego oporba destabilizira Vladu.


– Nažalost SDP se, pogotovo bivši premijer, još uvijek nije pomirio s tim da je gubitnik i da mora sjediti u oporbenoj klupi više godina, zaključio je Reiner.  


Na bivšu se Vladu »vadio« i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker, koji se požalio da se nije govorilo o raskolu u Banskim dvorima kad su se koalicijski partneri u Milanovićevoj vladi razilazili oko zakonskih prijedloga.


HDZ negira raskol


– Ne znam o kakvom raskolu govorite. Ne vidim tu neki raskol. Vrlo interesantno da kad su se određeni zakonski prijedlozi u protekle četiri godine skidali jer jedan koalicijski partner to nije podržavao, nitko nije govorio o raskolu. A radilo se o suštinskim promjenama fiskalne i porezne gospodarske politike. Tada to nije bio raskol. A sada kada dva čovjeka imaju presicu i iznesu svoje stavove onda je to raskol, rekao je Šuker. Na primjedbu novinara da potpredsjednik Vlade Petrov tvrdi da nije znao da je Brkić HDZ-ov kandidat za ministra branitelja, Šuker je odgovorio da je to »Petrovljev problem, a da je HDZ jasno rekao tko je njihov kandidat«.


– U onom trenutku kad prođe procedura, kako su imenovani drugi ministri, bit će imenovan i Brkić, poručio je Šuker.