Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
14. listopada 2019.
Prognoza

Ne brinite, natprosječna toplina vraća se već za vikend. A predviđanja WMO-a kažu da nas čeka - vruća godina

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Foto Sanjin Strukić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2019. u 7:22 2019-03-11T07:22:41+01:00

Tjedan počinje jako promjenljivim vremenom, te osjetno hladnijim od prvoga, pa i posljednja dva tjedna. Pritom neke velike hladnoće, neprimjerene ovom dijelu godine neće biti, ali hoće jutarnjih "minusa", mjestimice i mraza, pa je dobro zaštititi osjetljivije bilje. No, samo kratkotrajno - već tijekom vikenda, ponegdje i prije - temperatura će vrlo vjerojatno ponovno biti iznadprosječno visoka. I mnogima već željene oborine bit će diljem Hrvatske, i to uglavnom tijekom ponedjeljka te potkraj srijede i prvom dijelu četvrtka. Posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje i više - i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu. Štoviše, lokalno su moguća i olujna nevremena! Snijeg će padati u gorju, višem već ponegdje u ponedjeljak prijepodne, zatim i u nižem. Vrlo je velika vjerojatnost njegove pojave i mjestimice u nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije - ponajviše na području Sinja i još vjerojatnije - Imotskoga, kao i u Konavlima, a uz buru su pahulje moguće čak ponegdje i uz more, osobito od ponedjeljka navečer do utorka ujutro.

U ponedjeljak će jugo i jugozapadnjak zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, često umjeren i jak, a na Jadranu još i jača bura, pa i olujna, ne samo na udare - i to najprije na sjevernom dijelu, do večeri i osobito u noći na utorak i na jugu. U utorak će biti još vjetrovitije, a u srijedu opet mirnije, uz jugo i jugozapadnjak, koji će prevladavati u drugoj polovini tjedna, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Inače, najnovija dugoročna prognoza za proljeće i ljeto, govori da nas opet čekaju velike vrućine.

- Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Prema najnovijim informacijama iz WMO-a postoji vjerojatnost od 50-60% da se El Niño razvije do svibnja 2019. 

WMO je nedavno potvrdio 2015., 2016., 2017. i 2018. kao četiri najtoplije godine u povijesti. No, čak i slabi El Niño vjerojatno će učiniti 2019. toplijom od 2018. godine, rekao je Maxx Dilley, direktor WMO-ova Odjela za predviđanja klime i prilagodbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.