Vremenska prognoza

Nastavlja se toplo vrijeme, ali u višim predjelima sutra može biti i – snijega. Zapuhat će jaka bura

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



I u nastavku tjedna relativno toplo, pri čemu u većini unutrašnjosti ipak manje nego u ponedjeljak, uz jutarnje temperaturne “minuse” uglavnom od četvrtka, te uz slabiji vjetar. Na Jadranu pak do petka uglavnom vjetrovitije, najčešće uz buru, koja će gdjekad imati i olujne udare. Pritom će u većini krajeva oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu – u gorju i gdjekoju snježnu pahulju – biti od utorka do četvrtka, a od petka ponovno stabilnije i sunčanije, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


Utorak će na istoku Hrvatske biti većinom oblačan. Malo je kiše moguće samo mjestimice, i to uglavnom u zapadnoj Slavoniji u prijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutro manje hladno nego u ponedjeljak, a dnevna temperatura većinom između 10 i 13 °C.


Danju podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Jutarnja će pak biti od 5 do 8 °C. Prevladavat će oblačno, ponegdje uz malo kiše, poglavito u prvom dijelu dana. Zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice i istočni.




Sjeveroistočni će vjetar zapuhati i u gorju. A na sjevernom Jadranu nakon juga i jugozapadnjaka od sredine dana bura, uglavnom podno Velebita prema kraju dana jaka s olujnim udarima. Bit će pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, za koju je vjerojatnost manja na otocima te u južnoj Lici. Najviša temperatura zraka od 12 do 15 °C, u gorju malo niža.


U Dalmaciji sunčanije, s najvišom temperaturom i do 17, 18 °C. Prijepodne će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, potom kasno poslijepodne i navečer bura, mjestimice i jaka. More pritom malo, uglavnom na otvorenome umjereno valovito. More će podjednako valovito biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U noći i ujutro bit će slabe do umjerene bure, zatim danju zapadnog i sjeverozapadnog vjetra, a navečer i u noći opet uz obalu bura. Najviša temperatura zraka od 15 do 18 °C.”


U srijedu kiša u kopnenom području uglavnom u gorju, navečer i drugdje, a u najvišim predjelima može biti i snijega. Od četvrtka suho i sunčanije. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najviša temperatura oko 10 °C, a jutra će biti hladnija nego u utorak. U dane vikenda vrlo je velika vjerojatnost nove južine i porasta temperature. Na Jadranu također u srijedu oblačnije, s povremenom kišom, na jugu moguće i grmljavinom. Krajem srijede zapuhat će bura, koja će u četvrtak biti jaka, mjestimice s olujnim udarima, a u petak će oslabjeti. Pritom od četvrtka i na Jadranu uglavnom sunčano te postupno toplije, a potkraj tjedna opet bi moglo zapuhati jugo.”, prognozira je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.