Antimanjinski referendum

“Narod odlučuje” apelira na europske institucije: Zabrinuti smo, hrvatska vlada nas koči i lažno optužuje

Hina

foto: Denis Lovrović

foto: Denis Lovrović

Ta je građanska inicijativa od 13. do 27. svibnja ove godine prikupila više od 405.000 potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj, a kako je podsjetila Teklić, volonterima te inicijative trebalo je manje od dva tjedna za provjeru potpisa.



SPLIT – Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u petak je u Splitu izrazila zabrinutost što hrvatska Vlada još nije donijela odluku o prebrojavanju i provjeri vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma te je izvijestila kako je europskim institucijama uputila apel “o narušenoj neovisnosti referendumskog procesa”.


“Izražavamo zabrinutost što Vlada ni nakon mjesec i pol dana poslije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj nije donijela odluku o prebrojavanju i provjeri vjerodostojnosti potpisa za referendum”, izjavila je na konferenciji za novinare u Splitu članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative “Narod odlučuje” Jelena Teklić.


Ta je građanska inicijativa od 13. do 27. svibnja ove godine prikupila više od 405.000 potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj, a kako je podsjetila Teklić, volonterima te inicijative trebalo je manje od dva tjedna za provjeru potpisa.




Po njezinim riječima, Vlada namjerno odugovlači proces prebrojavanja i provjera vjerodostojnosti potpisa. “Želimo naglasiti da je Vlada u više navrata prekršila preporuke Venecijanske komisije koja nalaže da vlast o referendumskim pitanjima mora zauzeti neutralan stav i da bi bilo dobro da prebrojavanje i provjeru vjerodostojnosti potpisa povjeri neutralnom tijelu”, rekla je Teklić.


Podsjetila je da je Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predlagala da Državno izborno povjerenstvo (DIP) preuzme prebrojavanje prikupljenih potpisa, ali Vlada je to odbila.


“Zato smo zabrinuti nad ovim kršenjem demokratskih procesa koje Vlada čini i kompromitira svoju neutralnost”, istaknula je Teklić. Po njezinim riječima, mnogi Vladini dužnosnici tijekom prikupljanja potpisa neutemeljeno su optuživali tu inicijativu, iznosili lažne navode i optužbe i time se kompromitirali.


“Time su pokazali da se nalaze u sukobu interesa jer mjere koje mi predlažemo ovim referendumom izravno utječu na njih i zato mislimo da su kompromitirali svoje povjerenje i neutralnost i da ne trebaju sudjelovati u prebrojavanju potpisa nego to prepustiti neutralnom tijelu”, rekla je Teklić.


U pisanom materijalu, koji je podijeljen novinarima, ističe se kako je Građanska inicijativa “Narod odlučuje” zatražila od Vlade provjeru prikupljenih potpisa u skladu s preporukama Venecijanske komisije povjeri nepristranom i neovisnom tijelu – Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske.


“S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković odbacio tu mogućnost te namjeravao provjeru potpisa dodijeliti Ministarstvu uprave, čiji je ministar grubo iznosio laži o Građanskoj inicijativi ‘Narod odlučuje’, upućuje apel međunarodni institucijama – Europskoj uniji, Vijeću Europe, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju o tome da je narušena neovisnost referendumskog procesa”, navodi u pisanom materijalu Građanska inicijativa “Narod odlučuje” čiji je član Darko Varnica tumačeći apel istaknuo je kako se očekuje da će međunarodne institucije utjecati na hrvatsku Vladu.


“Nadamo se kako će ovaj apel uroditi plodom te da će institucije Europske unije ukazati RH i Vladi da se drže principa”, rekao je Varnica.