Što se dogodilo 30. srpnja?

Naložena revizija: Pokrenuta nova istraga o »crnom nebu« nad Hrvatskom

Ana Raić Knežević

Što će to konkretno značiti za sada nije poznato, no kako smo pisali prva »vatrogasna« mjera za zaštitu od prodora vode u zgradu HKZP-a što je kumovalo isključivanju struje bilo je postavljanje vreća s pijeskom



ZAGREB  Svega nekoliko dana nakon što su objavljeni službeni rezultati istrage o događaju od 30. srpnja ove godine kada je u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) nestalo struje zbog čega je nebo nad Hrvatskom ostalo bez nadzora, naložena je revizija istrage.


– Na sastanku HKZP-ovog Povjerenstva za sigurnost, kao najvišeg tijela za pitanja sigurnosti zračnog prometa, odlučeno je da istražno povjerenstvo za istraživanje događaja doradi svoje izvješće u cilju definiranja dodatnih preporuka za smanjenje rizika od ponavljanja ovakvog tipa događaja. Nakon toga direktor HKZP-a donio je odluku o produljenju rada, objasnila je za Novi list glasnogovornica HKZP-a Marina Halužan dodajući kako se već razmatraju ranije donijete preporuke te se temeljem njih definiraju konkretni zadaci i potom provode relevantne mjere poboljšanja.


Što će to konkretno značiti za sada nije poznato, no kako smo pisali prva »vatrogasna« mjera za zaštitu od prodora vode u zgradu HKZP-a što je kumovalo isključivanju struje bilo je postavljanje vreća s pijeskom.




Osim toga, direktor HKZP-a Dragan Bilać odlučio je nakon ovog incidenta koji je samo pravim čudom, ali i nadljuskim naporima iskusnijih kontrolora prošao bez težih posljedica, smijeniti dvojicu direktora, Borisa Gaćinu, donedavnog direktora sektora tehnike HKZP-a, te Milivoja Severa Cuglina, direktora upravljanja zračnim prometom. Iako se može nagađati da je incident  kumovao njihovim razrješenjima, to nam službeno nikada nije potvrđeno.