Uskoro povratak proizvodnji

Nakon žestoke borbe sirijska vojska oslobodila Inino plinsko postrojenje

P. N.

Foto Youtube

Foto Youtube

Iz ureda guvernera Homsa, Talala Al Barazija, potvrdili su da je sirijska vojska u petak 3. veljače u potpunosti očistila postrojenje Hayan od boraca terorističke organizacije Islamske države i kako su se stručnjaci odmah uputili na teren kako bi procijenili nastalu štetu. Isto tako, uvjereni su kako će se u vrlo kratkom roku ponovno uspostaviti proizvodnja



Nakon žestoke borbe koja je trajala tri dana sirijska je vojska, uz pomoć boraca Hezbollaha te Iranske revolucionarne garde, u potpunosti preuzela kontrolu nad Ininim plinskim postrojenjem Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa, a kojeg je teroristička organizacija Islamske države digla u zrak 8. siječnja, piše portal Večernjeg lista.


Iz ureda guvernera Homsa, Talala Al Barazija, potvrdili su za Večernji list da je sirijska vojska u petak 3. veljače u potpunosti očistila postrojenje Hayan od boraca terorističke organizacije Islamske države i kako su se stručnjaci odmah uputili na teren kako bi procijenili nastalu štetu.


Isto tako, uvjereni su kako će se u vrlo kratkom roku ponovno uspostaviti proizvodnja.




Kao što je poznato ISIL se odlučio na očajnički potez dizanja u zrak postrojenja u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofenzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja.


Naime, ta su plinska postrojenja bila kičma režima Bashar Al Assada i dnevno proizvodila 3 milijuna kubičnih metara plina koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima.


Kao što je poznato, INA je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.


INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti više sile, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.