Bliži se 4. lipnja

Najzanimljivije bitke drugog kruga lokalnih izbora: U fokusu Zagreb, te okršaji HDZ-a i Mosta na jugu Hrvatske

Zlatko Crnčec

U svakom slučaju, ako pobijedi Bandić, u Zagrebu će biti sve po starom / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U svakom slučaju, ako pobijedi Bandić, u Zagrebu će biti sve po starom / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na ishod izbora u Zagrebu znatno će utjecati to kako će se postaviti birači onih kandidata koji nisu ušli u drugi krug. Borba za gradonačelnika u Metkoviću je tvrda, a težak drugi izborni krug čeka i kandidate za župana u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji



ZAGREB  Izbori u dva hrvatska grada, jednom velikom i jednom malom, značajno će utjecati na budući tijek političkih događaja u zemlji. Prvi je Zagreb gdje će u drugom krugu snage odmjeriti dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić i njegova izazivačica, kandidatkinja koalicije SDP-HNS i nekadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. U prvom krugu Bandić je dobio 30,87 posto, a Mrak Taritaš 24,48 posto glasova.


Ishod je bitan zbog toga što ako pobijedi Bandić, aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji se nalazi pred velikim unutarstranačkim pritiskom neće praktički imati što pokazati svojim protivnicima kao svoj izborni uspjeh.


Osim toga, pobjeda Mrak Taritaš ozbiljno bi mogla zaljuljati ravnotežu na lijevom centru u korist HNS-a jer je moguće da bi narodnjaci nakon lokalnih izbora mogli imati čak tri župana te gradonačelnika najvećega grada.




Na ishod izbora znatno će utjecati to kako će se postaviti birači onih kandidata koji nisu ušli u drugi krug. Međutim, zasad ni Bruna Esih, ni Sandra Švaljek ni Drago Prgomet nisu rekli koga će podržati u drugom krugu. U svakom slučaju, ako pobijedi Bandić, u Zagrebu će biti sve po starom, a ako pak pobijedi Mrak Taritaš, slijedi veliko preslagivanje na lijevom centru.


Udarac za stranku


Izbori u jednom manjem gradu, Metkoviću, također će se pratiti s velikom pažnjom. Nakon što je izgubio većinu u Gradskom vijeću, Most se nalazi pred velikim zadatkom da barem zadrži poziciju gradonačelnika.


Prvi krug dobila je njihova Katarina Ujdur, ali je samo dva posto manje dobio kandidat HDZ-a Dalibor Milan. Iako su točne izjave čelnika Mosta da je ta stranka nadrasla Metković, ipak bi gubitak i gradonačelničke pozicije bio veliki udarac za stranku, barem na simboličkoj razini. Borba u Metkoviću je tvrda, a spominju se i autobusi koji na birališta dovode građane BiH koji su prijavljeni u Hrvatskoj.


Osim u Metkoviću, Most i HDZ imat će okršaje i u dvije južne dalmatinske županije – Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.



Iako pomalo u sjeni okršaja velikih stranaka, jedan od najžešćih okršaja dogodit će se u Varaždinskoj županiji. Iako je u prvom krugu uvjerljivo pobijedio, aktualni varaždinski župan Predrag Štromar u drugom neće imati nimalo lak posao. Protivnik će mu biti nitko drugi do njegov nekadašnji stranački šef, čovjek koji ga je gurnuo u visoku politiku, nekadašnji »prvi potpredsjednik Vlade« Radimir Čačić. Njih su se dvojica razišla u nimalo lijepim okolnostima, Čačić je bio izbačen iz stranke nakon što je izašao iz zatvora. Štromar mu je svojevremeno bio zamjenik dok je bio župan, a poznato je da Čačić nema baš neki delikatan pristup prema svojim podređenima.



U ovoj prvoj u drugi će krug u bitku za funkciju župana ući Blaženko Boban (HDZ) koji je u prvom dobio 42,21 posto i i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je osvojio 22,51 posto. Bulj je u drugi krug upao nakon neizvjesne borbe s kandidatom SDP-a Arsenom Baukom tijekom koje su se izmjenjivali na drugom mjestu koje je vodilo u borbu s Bobanom.


Nekakve šanse Bulj bi mogao imati samo ako ga podrži SDP i ostatak oporbe što je malo vjerojatno s obzirom na stanje u SDP-u, te slabi HNS na tom području. U prilog Bulju bi jedino mogla biti činjenica da i u HDZ-u postoji izvjesno nezadovoljstvo zbog činjenice da je Boban postao kandidat u zadnji čas, nakon što je od izborne utakmice odustao dosadašnji HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja. On je odustao od kandidature nakon pritiska iz vrha stranke zbog afere koja se dogodila prilikom dodjele koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču.


Stoga je moguće da dio HDZ-ovaca sklonih Ževrnji ostane kod kuće i ne izađe na birališta. HDZ-ov i Mostov kandidat za župana borit će se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Međutim, Nikola Dobroslavić (HDZ) ima jako veliku prednost iz prvog kruga, 47,78 posto, tako da će glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja – 27,04 u prvom krugu – imati jako težak zadatak ako želi postati župan u najjužnijoj hrvatskoj županiji.


Neće proći glatko


Solidna politička bitka može se očekivati i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iako je u prvom krugu dobio respektabilnih 47,30 posto glasova, tamošnji HDZ-ov župan Božo Galić u drugom će se krugu morati boriti protiv nekadašnjeg Mostovog ministra gospodarstva Tomislava Panenića.



Ako HDZ pobijedi u Splitu, bit će to kruna dobrih rezultata na ovim lokalnim izborima. Ali njihovom kandidatu Andri Krstuloviću Opari neće biti nimalo lako, budući da mu je na suprotnoj strani izbornog ringa Željko Kerum. Nakon što je prije osam godina postao gradonačelnik, Kerum je prije četiri tu funkciju izgubio i činilo se da je s njegovom političkom karijerom gotovo. Međutim, politički je uskrsnuo na ovim izborima i ima veliku šansu za pobjedu. Nitko osim njega nije očekivao takav ishod, ali kao da su svi zaboravili da je u Splitu uvijek sve moguće. Kerum je u izbornoj noći citirao Muhameda Alija  da se »samo najveći vraćaju«, a za Oparu je rekao da mu je potrebna psihijatrijska pomoć, te da je »arogantni kicoš«.



Istina, razlika u prvom krugu je bila veća od 20 posto u korist Galića, ali neke stvari govore u prilog tome da sve neće proći baš tako jednostavno. Kao prvo, osim spomenute dvojice, kandidati za župana su još bili Zlatko Cegledi, kandidat SDP-a, HNS-a i HSLS-a, te kandidat Živog zida. Što pak znači da Galiću neće biti lako zbog toga što je očito da birači ove dvije opcije sigurno neće glasati za njega, jedino je pitanje hoće li ostati kod kuće ili će podržati Panenića.


U prilog Paneniću ide i činjenica što nije išao tako tvrdo prema HDZ-u kao njegovi kolege iz Mosta u dvije južne dalmatinske županije, a koji dodatni glas će mu donijeti i činjenica da ga je podržao nekadašnji premijer Tihomir Orešković. Usto, unutar županijskog HDZ-a postoji ozbiljan sukob između vukovarskog i vinkovačkog HDZ-a.


Ovi prvi su nezadovoljni činjenicom da nikada nisu imali kandidata za župana, već je on uvijek iz Vinkovaca. To se vidjelo kada se na predizbornom skupu u Vinkovcima na kojem je bio i predsjednik stranke Andrej Plenković nije pojavio nitko iz vukovarskog HDZ-a. Slična će se bitka voditi i u još jednoj slavonskoj utvrdi HDZ-a. U Vinkovcima vodi kandidat HDZ-a Ivan Bosančić, a pokušat će ga ugroziti kandidat Mosta Darko Posarić.