Strateški partner

Najveći vjerovnik predao ponudu: PPD s austrijskom tvrtkom želi preuzeti Petrokemiju

Jagoda Marić

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vjerujemo u Petrokemiju i prepoznajemo da uz strateškog partnera  ima razvojni potencijal, poručuju  iz PPD-a. Ponudu smo ostavili otvorenom do kraja ove godine, poručuje tehnički ministar Panenić



ZAGREB    Kredit od 200 milijuna kuna koji bi Petrokemija trebala podići uz pomoć svog vlasnika – države bit će tek mali predah za tu kompaniju ili početak rješavanja problema, jer su dospjele a neplaćene obveze puno veće od tog iznosa.


No, taj bi kredit trebao pokazati namjeru i uprave tvrtke i države da  donesu plan otplate preostalih dugovanja, prvenstveno prema dobavljačima plina PPD-u i Ini, o čemu vodstvo tvrtke svakodnevno razgovara sa svojim poslovnim partnerima,  najavljuje to ministar gospodarstva Tomislav Panenić. 


Da je kredit samo početak rješavanja nelikvidnositi u Petrokemiji, govori i podatak da najvećem vjerovniku PPD-u Petrokemija duguje gotovo dvostruko veći iznos od vrijednosti željenog kredita, odnosno oko 380 milijuna kuna. Ostalim vjerovnicima duguje još ukupno više od 300 milijuna kuna.




U samom PPD-u ne žele govoriti o konkretnim podacima o svojim potraživanjima, uz objašnjenje da su s Petrokemijom u poslovnom odnosu  pa su  ti podaci dio poslovne tajne. Na pitanje što će učiniti ako se kredit ne realizira, odgovaraju da se nadaju da će kredit biti odobren, a »ukoliko se to ne dogodi, razmotrit će sve raspoložive mogućnosti vodeći prije svega računa o svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima,  ali i o svojim vjerovnicima te o poslovanju PPD-a i poslovnog sustava Energia naturalis«.


Zasad bez detalja


No, osim što je najveći vjerovnik Petrokemije, PPD je zainteresiran i za preuzimanje kutinske tvrtke, ali ni o tome u PPD-u zasad ne žele otkrivati previše detalja.


– Možemo potvrditi postojanje interesa za strateškim partnerstvom. Vjerujemo u Petrokemiju i prepoznajemo da uz strateškog partnera Petrokemija ima razvojni potencijal – poručuju  iz PPD-a na naš upit jesu li još zainteresirani za preuzimanje kutinske tvrtke. Ističu da su i dosad pomagali Petrokemiji jer su  proteklih godina kontinuirano spuštali već prije ugovorene cijene prirodnog plina, koje su i prije snižavanja bile najniže na provedenim javnim natječajima.


 – Aneksima postojećih ugovora, kroz više ustupaka bitno smo pozitivno utjecali na financijsku situaciju. Dugovi Petrokemije su veliki i potrebna je financijska stabilizacija tvrtke, a postoje i velike obveze investiranja s ciljem zadovoljavanja ekoloških standarda Europske unije, napominju iz PPD-a.  Na pitanje kakav je njihov  dugoročni plan za Petrokemiju u slučaju da država  pozitivno odgovori na njihovu ponudu, iz PPD-a odgovaraju da tko god bude strateški partner Petrokemije mora tvornici donijeti stabilnost u poslovanju što obuhvaća nabavu sirovina i prodaju gotovih proizvoda, financijsku snagu radi budućih investicija te fleksibilnost i efikasnost u procesima upravljanja.

Utjecaj na cijene plina


Iako je ponudu predao PPD,  više nam je izvora potvrdilo da bi uz njih u tom projektu sudjelovala i  austrijska tvrtka Borealis, koja posluje u 120 zemalja.


Da je ponuda PPD-a još aktualna potvrdio nam je i ministar Panenić ističući da su iz te tvrtke ponudu ostavili otvorenom do kraja ove godine.


– Mi smo smatrali da  sadašnja situacija u Petrokemiji nije najbolja za vlasničko preslagivanje ili za ulazak strateškog partnera, nego  je prije bilo kakve odluke nužno stabilizirati poslovanje kutinske tvrtke. Tako je s Petrokemijom, ali i sa svakom drugom tvrtkom u državnom vlasništvu, jer nijednu nećemo prodavati u situaciji koja je za nju, a  time i za državu kao vlasnika najnepovoljnija – pojašnjava Panenić.  Otkriva još i to da je plan PPD-a pretvoriti  dugove u vlasnički udio, ali da je spreman i na financijsko ulaganje u Petrokemiju, ali o kojem je iznosu riječ, Panenić nije otkrio.


– Moramo prvo stabilizirati Petrokemiju, pa se onda eventualno može razgovarati o strateškim partnerima. Tvrtka je sa svojih 1.600 zaposlenih iznimno važna za Kutinu, ali i za hrvatsku poljoprivredu, no ne smijemo zaboraviti ni što  isporuka plina za Petrokemiju znači za tržište plina u Hrvatskoj. Bilo kakav poremećaj osjetili bi u konačnici i građani jer količine plina koje idu u Petrokemiju utječu i na stabilnost cijena u transportu plinom – upozorava Panenić.