ESTOFEX

Najveći stupanj opasnosti od nevremena: Moguće je da će nas pogoditi ekstremno nevrijeme s pijavicama

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Govoreći o izdanom trećem stupnju opansosti, napominje se da se njime "označava vjerojatnost od 15% za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u označenom području".



Po prvi put ove godine izdano je upozorenje na najviši, treći stupanj opasnosti od nevremena za dijelove Hrvatske i Slovenije, a upozorenje važi do subote u šest sati ujutro. Izdao ga je ESTOFEX, čija je prognoza, od moguće tri razine, ucrtala razinu tri nad sjevernom Hrvatske.


– Takav se stupanj upozorenja javlja rijetko u našim krajevima što označava da su moguća zaista izražena grmljavinska nevremena, objašnjavaju iz ESTOFEX-a.


Na portalu Neverin informiraju da je “približavanje plitke ciklone i njezino premještanje preko Hrvatske donijelo je već jutros dodatnu destabilizaciju vremena”.




– Kao na što su to ukazivali prognostički modeli, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u jutarnjim satima istarski poluotok. Tijekom dana raste mogućnost za grmljavinske pljuskove u središnjoj Hrvatskoj i gorju, a prema večeri u Slavoniji i Dalmaciji. Do tada će na većem dijelu Hrvatske prevladavati barem djelomice sunčano vrijeme. Posebno se nestabilno očekuje kasno navečer i u noći na subotu, navodi se na Neverinu.


Govoreći o izdanom trećem stupnju opansosti, napominje se da se njime “označava vjerojatnost od 15% za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u označenom području”.


Osim upozorenja na najveću opasnost, izdano je i upozorenje na opasnost razine dva za ostatak Hrvatske, koja, između ostalog, govori da su na Jadranu moguće pijavice.


Meteoalarm, pak, izdaje narančasto upozorenje, koje daje na znanje moguće lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom praćene kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice i udari vjetra brzine veće od 55 km/h.