Nemoguće i nezakonito

Najveći donator HDZ-a suočen s bijesom Karlovčana zbog gradnje zida na popularnoj plaži na Korani

Portal Novilist.hr

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL



Tvrtka Lana Commerce Nikole Hanžela, jednog od najvećih donatora HDZ-a, GNK Dinamo i kampanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, izazvala je provalu građanskog bijesa u Karlovcu svojim planovima za izgradnju betonskog zida – zaštitnog zida,kod popularnog gradskog kupališta kod slapa.


Uz Hanžela vežu se nerealizirani planovi za renoviranje negdašnjeg hotela Korana, objekta koji je već duže vrijeme u njegovom vlasništvu. Na mjestu negdašnjeg Hotela Korana danas djeluje  ugostiteljski objekt. Hotel je oštećen granatama tijekom Domovinskog rata, a kasnije devastiran. Tvrtka HUP Korana propala je tijekom tranzicije, a devastirani hotel nakon dugog vremena kupio sadašnji vlasnik, uz obvezu da sagradi novi, reprezentativni hotel.


Dočekao ih šok


Međutim, kad su se Karlovčani ponadali da pripremni radovi znače gradnju novog hotela, dočekao ih je šok. Umjesto hotela, gradi se betonski zid prema njihovom omiljenom kupalištu. U rješenju Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije ocijenjeno je da je zahvat investitora prihvatljiv za ekološku mrežu.




– Zahvat “Gradnja nasipa – zaštitnog zida” prihvatljiv je za područje ekološke mreže i njime će se moći graditi zid visine 2,5 metra mjereno od kote uređenog terena uza zid do vijenca zida i ukupne dužine 195 metara za zaštitu od visokih voda.


Zid bi se gradio od armiranog betona s dodacima za vodonepropusnost po jugozapadnoj i jugoistočnoj međi čestice u vlasništvu Lana Commerce d.o.o.


Na zid je predviđeno montiranje žičane ograde od tipskih elemenata visine 1,5 metar od vijenca zida, stoji u Rješenju. Također navodi se da će visina zida iznositi od 0,75 metara do 2,50 metara a ukupna visina od krune do temeljne stope 420 centimetara, prenosi KAportal.


Hanžel, pak, tvrdi da je gradnja ovog armiranobetonskog zida jedan od preduvjeta da bi se uopće moglo prionuti nastavku gradnje hotela, odnosno izvedbe druge faze. Zid bi trebao štititi novi objekt od visokih voda, kojima Karlovčani svjedoče gotovo svake godine, kaže Hanžel, a posebno je bitan jer će hotel imati i veliku podzemnu garažu i bazen. Zahvat bi, stoga, trebao štititi objekt od poplave.


Betonska zidina


– Na mjestu gdje su mnoge Karlovčanke i Karlovčani po prvi put zaplivali, tamo gdje se svako ljeto naši građani i mnogi drugi kupaju, druže, rekreiraju, na tom mjestu privatni kapital, uz najveću moguću asistenciju lokalnih vlasti, planira podignuti betonsku zidinu od dva i pol metra visine A zašto?



Zato se zaštiti o potencijalnih poplava radi daljnje izgradnje hotela. Tako ovdje imamo katastrofalnu politiku lokalnih vlasti kod pitanja poplava, koja u trideset godina nije uspjela završiti kanal Kupa-Kupa, koja nema nikakvu strategiju u obrani od poplava i koja parcijalnim mjerama samo pogoršava stanje.


S druge strane, imamo privatnika koji želi zaštititi svoj privatni interes, na bilo koji način. E pa ne može, poručuje Dimitrije Birač iz Nezavisne liste Za radnički Karlovac, prenosi Aktiviraj Karlovac.


On smatra da najprije treba riješiti pitanje poplava jer je to pitanje od općeg interesa i važnosti za grad.


– Plan i namjera izgradnje betonskog zida je jedan od najočiglednijih dokaza kad se opći interes zajednice podređuje privatnom kapitalu i njegovim interesima. Ovakvom činu moramo se oduprijeti, moramo pružiti otpor jer ovdje se ne radi samo u izgradnji zida, radi se o jednoj politici koja zadnjih trideset godina sustavno uništava naš grad i od njega pravi provinciju.Ovdje se radi politici koja sustavno ignorira građane, koja gdje god stigne pogoduje privatnom kapitalu, a koji joj vraća uslugu izdašnim donacijama. Prema tome, vrijeme je da kažemo dosta. Vrijeme je za prosvjed, smatra Birač.

Spasimo Koranu


U međuvremenu, oformila se Građanska inicijativa ‘Spasimo Koranu’. Oštro se protive namjeri ulagača Lane commerce o gradnji zida visine dva i pol i dužine 195 metara u neposednoj blizini obale rijeke. Smatraju da se radi o dodatnom narušavanju krajobraza koranske obale u središtu Karlovca.


Uz predaju žalbe na rješenje Karlovačke županije o gradnji zida, oni su iznijeli zahtjeve prema gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću i županu Damiru Jeliću, predstavničkim vlastima te institucijama.


Koji su njihovi zahtjevi? Traže da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na toj lokaciji, kao i potpunu i preciznu informaciju o namjerama investitora. Uopće, traže da se transparentnije donose rješenja i odluke vezane uz obale Korane u Karlovcu te posebno da se na preglednom mrežnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji, kako ona prošla, tako i važeća.


Nadalje, traže da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je, ističu, to najbolji način ostvarenja vrsne arhitekture.



Zahtjeve će predati Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji zajedno s potpisima građana, koje će prikupiti peticijom. Najavljuju i organizaciju prosvjednih druženja te različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu.


– Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana, poručuju.


Građansku inicijativu Spasimo Koranu čine: Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Antun Alegro, Marin Bakić, Tatjana Basar, Oliver Bosanac, Ines Curman, Ivana Franciskovic Olrom, Denis Frančišković, Valentina Gambiroža, Peđa Gvozdić, Miroslav Katić, Vladimir Lay, Darko Lisac, Dario Olrom, Morana Rožman, Brankica Petrović i Vladimir Petrovic.


Zid nemoguć i nezakonit


Prije dva dana Grad Karlovac objavio je da ulagač odustaje od izgradnje zida, no samo nekoliko sati kasnije uslijedio je potpuni obrat. Tvrtka Lana commerce demantirala je obavijest o prestanku gradnje nasipa, odnosno zaštitong zida za obranu od poplave.


– Obavještavamo da smo zatražili građevinsku dozvolu za izgradnju istog kako bismo mogli nastaviti gradnju hotela, priopćili su iz tvrtke.


Na današnjoj sjednici Županijske skupštine župan Damir Jelić rekao je, odgovarajući na pitanja vijećnika, kako zida na Korani neće biti jer da je nemoguć i nezakonit.


– Grad Karlovac, kao institucija, nikada nije zaprimio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za zid. I Grad Karlovac i Karlovačka županija imaju jasne stavove; 159. članak Generalnog urbanističkog plana zabranjuje gradnju zida i o tome nema zbora. Mi smo se očitovali, kao HDZ, ne samo da je to protuzakonito, nego i nepotebno, dakle da i jest zakonito, mi bismo opet bili protiv izgradnje nečega što smatramo u potpunosti nepotrebnim.


A što se tiče projekata, možemo se ili ne moramo slagati i kakvi oni jesu ili nisu; ovdje je put vrlo jasan; ili je moguće na Korani izgraditi nastavak do Kafeterije tzv. diletacije B koja će biti vjerna replika hotela koji je bio na ponos gospođe Đurđe Lipošćak, i to je jedan put. Drugi put je da kroz urbanistički natječaj se odabere najbolji rad, sigurno da će investitor i vlasnik biti presudan u tome i da se izradi jedan potpuno novi hotel na tom prostoru. Što god od ovoga bilo i što god se ostvarivalo, svi stručnjaci ili 99 posto njih tvrde, da zida i tako neće biti jer je nemoguć i protuzakonit. O njemu se nikada nije diskutiralo, barem ne ja, a koliko pratim i gradonačelnik u mom razgovoru s njim, bio je odgovor župana Jelića, prenosi Karlovački.


Presuda protiv Hanžela


Spomenimo i da je investitor zida Nikola Hanžel u ožujku ove godine osuđen zbog gospodarskog kriminala – pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, i to na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje do dvije godine, što znači da će u zatvor samo ako u tom periodu počini novo kazneno djelo. Presudu suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu potvrdio je Vrhovni sud.


Hanžel je, podsjeća Jutarnji, bio najveći pojedinačni donator kasnije predsjednice Grabar-Kitarović s iznosom od gotovo 200.000 kuna. Zajedno s čelnim ljudima Karlovačke banke našao se na optuženičkoj klupi jer su mu bezrazložno otpisali 1,1 milijun kuna kredita 1998. godine, kada je on bio predsjednik Skupštine dioničara Banke, a njegov dug je preuzeo Kabah, poduzeće u vlasništvu Banke.