Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
5. prosinca 2019.
Škola za život

Najranjiviji na čekanju: Ministrica još nije odobrila razrede za učenike s teškoćama u razvoju

Foto Sandra Simunović / PIXSELL
Foto Sandra Simunović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2019. u 9:13 2019-09-04T09:13:23+02:00

Pet dana prije početka nastave 36 razreda za učenike s posebnim potrebama još nema odobrenje, piše u srijedu Jutarnji list, ističući da je »na čekanju« najranjivija skupina učenika.

Za novu školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja primilo je više od 4542 zahtjeva za odobravanjem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Zahtjeve su uputili osnivači škola i, dio njih, udruge. Iako nova školska godina počinje u ponedjeljak, postupak izdavanja suglasnosti još nije završen, unatoč požurnicama koje Ministarstvu šalju pojedini osnivači škola, kao i molbama roditelja, navodi dnevnik.

Paralelno, škole čekaju odobrenja za početak rada posebnih razreda za djecu s teškoćama. Ukupno, na razini Hrvatske, takvih je zahtjeva predano za 36 razreda.

Riječ je o razredima za učenike s lakšim i umjerenim intelektualnim teškoćama, kao i intelektualnim teškoćama, kao i učenike s teškoćama koji ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Takvi su razredi mali, broje od troje do najviše osmero učenika, piše Jutarnji list.

Grad Zagreb od Ministarstva je još u veljači zatražio suglasnosti za pomoćnike u nastavi za 388 učenika s teškoćama.

Do lipnja im je Ministarstvo izdalo suglasnosti za 59 učenika, tvrde u Gradskom uredu za obrazovanje, odnosno za samo 15-ak posto zahtjeva. Ured je zato poslao požurnicu u kojoj prozivaju Ministarstvo zbog tromosti, donosi dnevnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.