Potraga na moru

Najopsežnija potraga u srednjem Atlantiku? Direktor Bourbona daje nadu obitelji nestalog kapetana Miškića

Hina

foto: fleetmon.com

foto: fleetmon.com

Dosadašnja potraga rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.



ZAGREB – Direktor francuske brodarske kompanije pokušao je danas dati nadu obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića rekavši da potraga za posadom potonulog broda Bourbon Rhodea neće završiti određenim danom jer će specijalizirani brod i trgovačka plovila nastaviti motriti područje.


Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.


Dosadašnja potraga rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.




Francuski krizni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je potraga obustavljena, na što je Miškićeva obitelj pozvala hrvatske vlasti da pomognu da se potraga nastavi, a na internetu se prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.


Direktor tvrtke Bourbon Gael Bodenes izjavio je uda se potraga nastavlja, unatoč tome što je prema riječima direktora CROSS-a “nakon jedanaest dana potrage mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa i opremljenih, bitno smanjena”.


“Zatražili smo da potragu nastavlja Alp Striker, 90-metarski brod koji može operirati na vrlo velikim udaljenostima, a područje će motriti i svi trgovački brodovi koji ondje budu plovili”, rekao je Bodenes Hini.


“Potraga se nastavlja i neće završiti na neki određeni dan”, istaknuo je Bodenes u intervjuu Hrvatskoj novinskoj agenciji.


Uz kapetana Miškića, na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.


Prema navodima CROSS-a, radilo se o možda najopsežnijoj potrazi na moru u srednjem Atlantiku.


U nju bilo uključeno dvanaest brodova, a francuski i američki avioni su deset puta preletjeli područje. Operacije su uključivale satelitsku potragu, Francuska je osigurala zrakoplove Falcon i Panther, a američki nacionalni centar za uragane zrakoplov Hercules.


Tvrtka Bourbon je ranije izvijestila da su trojica spašenih pomoraca fregatom “Ventose” uplovila u glavi grad Martiniquea Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara koja su pronađena vraćena su njihovim obiteljima.


Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremljene su za preživljavanje do 30 dana.


Ranije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macronu zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.