Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Loši rezultati

Najgora matura ikad: Gotovo 9 tisuća učenika palo hrvatski i matematiku

Foto. Glas Istre
Foto. Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 9:42 2019-07-11T09:42:00+02:00

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature, objavio je u četvrtak Jutarnji list.

Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom, navodi dnevnik.

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

Privremeni rezultati ljetnog roka desete državne mature objavljeni su u srijedu. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja, piše Jutarnji list.

Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca (u odnosu na 75 lanjskih).

Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine, donosi dnevnik.

Divjak: Rezultati mature dokazuju da sustav treba mijenjati

- Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak kako rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kada je rekla da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi.

"Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav", rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora dodavši kako rezultati pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati na čemu i radi.

Naglasila je kako je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.

Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tkao da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja.

"Od iduće godine također uvodimo obvezne predmete na državnoj maturi u strukovnim školama koji će biti isti kao i za gimnazije što će pozitivno utjecati na rezultate", poručila je.

Divjak: Status službenih osoba tražim i za učitelje

"Važno je da škola bude sigurno okruženje te da se promijeni i položaj učitelja", istaknula je Divjak dodavši kako podupire davanje statusa službenih osoba za socijalne radnike.

"To tražim i za učitelje, što je dio akcijskoga plana protiv nasilja u školama koji je sada u savjetovanju", istaknula je ministrica.

Zalaže se i za povećanje plaća učiteljima jer reforma donosi ne samo promjenu kurikula nego i način rada. "Učitelji već sad zaostaju u koeficijentima", rekla je dodavši kako je to razlog da im se koeficijenti povećaju za 6 posto.

Nema temelja za povećanje kvota na Ekonomskom fakultetu

Na pitanje novinara koja je granica za sufinanciranje upisnih kvota na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ministrica je poručila kako prije svega očekuje da sveučilišta koja se financiraju novcem poreznih obveznika budu odgovorna.

"Nema nikakvoga temelja za povećanje kvota", rekla je dodavši kako su jasno napisali Ekonomskom fakultetu da financiraju samo ono što je prošle godine bila kvota te da očekuje da Ekonomski fakultet i Sveučilište budu odgovorni.

Pozvala je roditelje i buduće studente da obrate pozornost do kojega rednog broja će Ministarstvo subvencionirati studente.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.