Nagrade za sportaše

Nagrade za osvajače medalja: Dobivaju po 104 tisuće kuna, ali Šustar kaže da će dobiti i više

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

"Sama Janica Kostelić koja je bila dobar dio s njima 'dole' prenijela je i stav sportaša i stav ministarstva i ono što mi se sviđa je da se traži konstruktivno rješenje koje je u realnim mogućnostima i da ćemo vrlo skoro imati riješenu tu situaciju"



ZAGREB – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izjavio je u petak kako vjeruje da se može naći više sredstava za osvajače sportskih odličja, ali da je to samo jedna od mjera kojima im se može izaći u susret.


»Međutim nakon toga treba osmisliti kako pripremiti odlaske na natjecanje, da samo natjecanje maksimalno olakšamo kolegama, jer ako oni u ovakvim uvjetima, koji su bili otežani, postižu ovakve rezultate što će tek onda biti onda kada ih popratimo na pravi način. Ova nagrada je samo jedna od stvari«, rekao je Šustar prije sjednice Vlade.


Dodao je da predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša s pravom inzistira, a ministar financija pokazuje visoko razumijevanje da nađemo u kojoj mjeri nagrade mogu biti poboljšane. »Pozivam sve koji gravitiraju vrhunskom sportu da se vidi na koji način bi se te stvari u budućnosti mogle i bolje riješiti«, rekao je.




Ustvrdio je da neće ostati samo na Matešinom inzistiranju. »Ne, naravno da ne. Sama Janica Kostelić koja je bila dobar dio s njima ‘dole’ prenijela je i stav sportaša i stav ministarstva i ono što mi se sviđa je da se traži konstruktivno rješenje koje je u realnim mogućnostima i da ćemo vrlo skoro imati riješenu tu situaciju«, kazao je.


Rekao je da se mora vidjeti na koji način se nagrada koja sada iznosi 104 tisuće kuna može povećati. »To je nešto na čemu sada radimo i dajte nam malo vremena, treba sjesti za stol i vidjeti gdje se možemo naći«, dodao je.


Volio bih, rekao je i da se razgovara i o onim stvarima koje su u pripremi bile slabije, gdje smo mi kao ministarstvo i ostala državna tijela mogli bolje odraditi, tako da te stvari ukloni ova ili bilo koja buduća administracija.


Na pitanje što je sa subvencioniranjem prijevoza učenicima i je li to samo prijedlog, Šustar je kazao da je to riješeno, odnosno da to mora biti riješeno jer uskoro počinje nova školska godina.


»Ono što je ključno je da u novu školsku godinu ulazimo s riješenim prijevozom za srednjoškolce tako da učenici i roditelji mogu biti miri. Ono što bi svakako trebalo napraviti u tom poboljšavanju je da se ide prema modelu koji je uvriježen unutar Europske unije, a to je da prema imovinskom cenzusu opterećenja budu ravnomjerno distribuirana preko svih građana. Ova tehnička Vlada nema ovlasti da ulazi u takvu reformu, ali siguran sam da će se na tome morati poraditi za školsku godinu 2017./2018. jer to je dobra europska praksa«, rekao je Šustar.