Prognoza

Nagla promjena vremena od petka donosi orkansku buru i kišu. Srećom, već se idući tjedan vraća proljeće

P. N.



Danas će još posvuda biti proljetni ugođaj, ali mjestimice tek nakon jutarnje magle, na kopnu i “minusa”. Većini će to vjerojatno i odgovarati, ali ne i onima alergičnima na pelud, napose drveća, čija je koncentracija u većini hrvatskim krajeva visoka. U petak će jutro biti malo manje hladno zbog više oblaka iz kojih će ponegdje pasti i malo kiše, osobito u unutrašnjosti. Prema kraju dana jačat će vjetar s kojim će oblaci napuštati naše krajeve, ali i donositi sve hladniji zrak pa je ponegdje u gorju moguća i poneka snježna pahulja.


Tijekom vikenda ponovno pretežno sunčano, ali vjetrovito, na Jadranu i uz olujne udare bure, u subotu ponegdje i orkanske! Bit će hladnije, ponajviše u kopnenom području, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka u mnogim mjestima biti i za više od 10 °C niža nego do petka.


– Sutra u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U dane vikenda ponovno pretežno sunčano, ali i dalje vjetrovito te osjetno hladnije, uz najvišu dnevnu temperaturu i za više od 10 °C nižu od one proteklih dana. Početkom sljedećeg tjedna uz dosta sunca postupno toplije. Na Jadranu malo kiše može pasti u petak uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a za vikend će prevladavati sunčano. Bit će vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu, u subotu ponegdje i orkansku buru, a bit će i hladnije. Sljedeći tjedan počet će sa sunčanim te ponovno malo toplijim vremenom uz postupno slabljenje vjetra.” prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.