Nova kaznena prijava

Nadzorni odbor »3. maja« traži kazneni progon protiv Uljanikovih menadžera zbog potkradanja škvera

Orjana Antešić

Foto: S.DRECHSLER

Foto: S.DRECHSLER

Većina imena je već dobro poznata i obuhvaćena je progonom tužiteljstva, no isto se tako pojavljuju i neke nove osobe koje se sumnjiči da su itekako pridonijele devastaciji riječkog brodogradilišta. To su Maksimilian Percan, Zdravko Pliško, Domagoj Klarić, Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Veljko Grbac, Denis Rabar, Emil Bulić, Elvis Pahljina, Bojan Blagonić, Serđo Pajković, Silvan Kranjc, Mario Planinac, Milko Mihovilović, Hrvoje Markučinčić, Boris Dvoršak, Kazimir Pavletić i Armando Banković, dok su na 19. mjestu pridodani voditelji ekonomskih poslova iz sedam društava Uljanik grupe



RIJEKA – Dok se čeka da tužiteljstvo pretoči rezultate istrage u optužnicu protiv četrnaestorice bivših menadžera Uljanik grupe i Uljanik plovidbe, ovih je dana na adresu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci stigla nova kaznena prijava, i to sa službenim memorandumom Brodogradilišta »3. maj«.


Podnio ju je Nadzorni odbor brodogradilišta temeljem nalaza neovisnih revizora iz HLB-a koji su potvrdili da je »3. maju« prouzročena znatna imovinska šteta i gubitak.


Podvlačeći crtu zaključno s 2018. godinom, revizori iz HLB-a došli su do iznosa od najmanje 1,071 milijardi kuna kumuliranog gubitka, ujedno uzimajući ogradu i konstatirajući kako to nije i konačna cijena Uljanikove devastacije riječkog škvera.




​Za razliku od anonimne kaznene prijave iz travnja 2018. godine, pa i same istrage koju još uvijek provodi Županijsko državno odvjetništvo, ovom kaznenom prijavom koju je službeno podnio NO »3. maja« obuhvaćen je veći broj osoba koje se sumnjiči za kazneno djelo iz članka 246. Kaznenog zakona, odnosno zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. ​


Većina imena je već dobro poznata i obuhvaćena je progonom tužiteljstva, no isto se tako pojavljuju i neke nove osobe koje se sumnjiči da su itekako pridonijele devastaciji riječkog brodogradilišta.



Frizirana izvješća



Ukupno ih je devetnaest nanizano na prijavi koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora »3. maja« Juraj Šoljić.


To su Maksimilian Percan, Zdravko Pliško, Domagoj Klarić, Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Veljko Grbac, Denis Rabar, Emil Bulić, Elvis Pahljina, Bojan Blagonić, Serđo Pajković, Silvan Kranjc, Mario Planinac, Milko Mihovilović, Hrvoje Markučinčić, Boris Dvoršak, Kazimir Pavletić i Armando Banković, dok su na 19. mjestu pridodani voditelji ekonomskih poslova iz sedam društava Uljanik grupe.


Iz popisa osumnjičenih vidljivo je da je riječ o članovima uprava i nadzornih odbora »3. maja«, Uljanik brodogradilišta, matičnog Uljanika, Uljanik Strojogradnje Diesel, Uljanik Poslovno-informacijskih sustava, Uljanik proizvodnje opreme i Uljanik Standarda.


– Ova kaznena prijava zasnovana je i potkrijepljena nalazom neovisnog revizora, što dovoljno govori o njezinoj težini i putokazu za istražna tijela ove države.


To revizorsko izvješće prvi je službeni dokument koji je potvrdio da je »3. maj« bio namjerno i sustavno potkradan.


Novci su se iz našeg brodogradilišta izvlačili na kojekakve perfidne načine, kroz ugovore velikih vrijednosti, pozajmicama bez ikakvog osiguranja povrata ili je pak »3. maj« svojom imovinom jamčio za kredite koje su uzimala druga društva iz Uljanik grupe.


Ogromna financijska usklađenja što su proveli revizori iz HLB-a su nadalje pokazala da su Nadzornom odboru »3. maja« prikazivana i davana na usvajanja nevjerodostojna i frizirana financijska izvješća koja su se temeljila na lažnim prihodima i lažno smanjenim troškovima.


Tu se postavlja i pitanje prijašnjeg revizora koji je bio jedinstven na razini cijele Grupe, koji je davao pozitivna izvješća i ocjene upravi »3. maja« da bi se tek sada utvrdilo da imamo gubitak iznad visine kapitala od 322 milijuna kuna.


To, nažalost, i nije konačan iznos kada se u ovoj godini bude zbrajala šteta od zaustavljene proizvodnje uslijed nelikvidnosti u koju smo dovedeni zato jer je bivši direktor Maksimilijan Percan nenamjenski preusmjeravao novce riječkog brodogradilišta, kazao je u izjavi za naš list formalni potpisnik kaznene prijave, predsjednik Nadzornog odbora »3. maja« Juraj Šoljić.

Kao član Nadzornog odbora riječkog škvera već je svjedočio da su se sporne pozajmice događale mimo znanja neuljanikovih ljudi u ovom tijelu, a ta pulska većina osigurala je i da se trećemajska potraživanja od gotovo 104 milijuna kuna »prebiju« 40-postotnim vlasničkim udjelima na dva broda iz flote Uljanik plovidbe, unatoč činjenici da ti udjeli realno nisu vrijedili ništa jer su brodovi opterećeni hipotekama banaka.


Zločinačko udruživanje?


Prema Šoljićevim riječima, razmjeri i načini na koje je sve oštećen »3. maj« za vrijeme Uljanikove »vladavine« upućuju na elemente zločinačkog udruživanja.


Zasad je utvrđen kumulirani gubitak od najmanje 1,071 milijardi kuna, uz procjene revizora iz HLB-a o barem još 300 milijuna kuna koji će doći na red za evidenciju u ovoj godini zbog nepopunjenosti proizvodnih kapaciteta, odnosno dugotrajne financijske i proizvodne blokade kroz koju je prošlo riječko brodogradilište.


Plaši i zabrinjava konstatacija neovisnih revizora koji su utvrdili da su postojali i značajni ugovori prema drugim povezanim i društvima Uljanik grupe koji su ugovarani mimo tržišnih uvjeta, kojima je »3. maj« oštećen za iznos koje oni, u trenutku dok su radili izvješće, nisu mogli utvrditi.