Još gori na Mosoru

Na splitskom podučju izgorjelo pet tisuća hektara, oštećeno dvadesetak kuća te stotinjak vozila

Mario Matana

Snimio Mario MATANA

Snimio Mario MATANA

Procjenjuje se da je do sada izgorjelo preko pet tisuća hektara, što borove šume i makije, što maslinika, vinove loze i ostalih kultura. Izgorjelo je ili oštećeno i 20-ak kuća te gotovo stotinjak vozila ili radnih strojeva



Katastrofa, užas, spaljena zemlja, samo su neki od opisa za pustoš koju je iza sebe ostavio najveći požar posljednjih desetljeća koji je u jednom trenutku, u ponedjeljak navečer iza 22 sata, zaprijetio i rubnim naseljima grada Splita!


Nekoliko stvari čini ovu vatrenu stihiju posebnom. Sama površina razaranja djeluje kao iz nekog filma o apokalipsi, sivilo i spaljene površine sežu unedogled, a male zelene oaze ili skupine kuća koje su spašene djeluju poput otoka u tom prizoru.


Gori na Mosoru


To je najbolje vidljivo dan poslije, jer se stanje na ovom području koje seže gotovo od Splita do Gata, odnosno omiškog zaleđa, u utorak ipak smirilo. Još uvijek gori podno samog vrha Mosora, na nepristupačnom terenu gdje nema ugroženih kuća te gasitelji smatraju da će se taj krak požara sam ugasiti kada nestane “goriva”.


 Snimio Mario MATANA


Snimio Mario MATANA





U utorak iza podneva se ponovno “užgalo” u Srinjinama, no sada kanaderi mogu letjeti – dan ranije naime je pomoć s neba stigla tek u kasnim popodnevnim satima, prije je jak vjetar onemogućavao njihovu operativnost.


Također, na terenu su svježe snage vatrogasaca pristigle iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, koji su raspoređeni uz kuće. Međutim, Žrnovnica još uvijek nema ni struje ni vode, iako radnici Elektrodalmacije rade na izmijeni stupova za dovod električne energije.


Fronta požara koja je još u ponedjeljak noću prešla brdo Perun i krenula prema Strožancu i Podstrani, za sada ne predstavlja toliku opasnost, iako vatrogasci neumorno rade već nekoliko dana. Jer, prije ovog “monstruma” su sudjelovali u gašenju onog kod Šestanovca, dok je samo u ponedjeljak na području Dalmacije bilo aktivno 20 većih šumskih požara.


Jučerašnja apokalipsa


Požar je krenuo u ponedjeljak, nešto prije jedan sat u Tugarima. Vatra je potom, nošena vjetrom i zahvaljujući suhoj zemlji i stablima, munjevito krenula dalje, gotovo klancem prema Žrnovnici.


U prvim satima požara, iako su informacije na terenu bile nepovoljne jer je odmah krenulo gorjeti u susjednim Srinjinama, Donjem i Gornjem Sitnu, ipak nisu slutile ovakvu kataklizmu.


Plameni jezici su dosezali i preko 50-ak metara, a zapaljene šišarke su kao plamteće bombe preskakale crte obrane gasitelja. To je još jedna činjenica koja je izazvala nevjericu čak i kod iskusnih vatrogasaca i starosjedioca: brzina širenja požara, u pola sata tijekom noći vatrena fronta je prešla dva kilometra!


Tako se dogodilo naizgled nemoguće, vatra je ugrozila Split! Požar se širio u svim smjerovima, vjetar nije jenjavao pa na trenutke i nije bilo prave crte požara. Vatra je doslovno ulazila u središta mjesta, tražila put (najčešće kroz borove) između kuća i kroz zapuštene površine i tako ugrožavala sve objekte, ne samo one na osamljenim mjestima.


Nakon što je stihija “pregazila” Srinjine i Žrnovnicu (čak je i raketna baza u jednom trenutku bila ugrožena, no streljivo je bilo spremljeno na sigurno), razdvojila se u dva, tri glavna smjera, kako je teren dopuštao. Jedan krak je otišao prema Kučinama i Mravincima, gusto naseljenim mjestima (gdje je također oštećeno ili uništeno nekoliko kuća, traktor, automobili), a potom nastavila prema Klisu. Tamo su je gasitelji dočekali na brzoj cesti… Još jedan pravac je otišao ravno na – Split.


Preko Karepovca (gradskog deponija otpada, danas komunalnog, no nekad otpada svih vrsta, a da se tu požar “primio”, doslovno bi trebao evakuirati cijeli Split i okolicu zbog toksičnih plinova, dok bi gašenje bilo gotovo nemoguće!), Dračevca i Smokovika, plameni jezici ušuljali su se u grad, došli do novih POS-ovih nebodera na Kili, velikog pogona Elektrodalmacije i okolnih, mahom obiteljskih kuća.


Splićani, koji su cijeli dan mogli vidjeti golemi oblak dima nad gradom te osjetiti miris paleži, uz krpice pepela koje su padale, organizirali su se u obrani grada, a prednjačila je u tome Torcida. Pozvali su svoje članove, autobusi, kombiji i automobili sa stotinama mladića prebačeni su na Kilu, ali potom i na ostala ugrožena mjesta gdje su pomagali gasiteljima.


Širenje prema središtu grada je ipak zaustavljeno, no treći krak plamena, preko brda Perun na rubu Žrnovnice, ubrzo je pokazao svoje ružno lice. U samo pola sata spustio se do prvih kuća i krenuo prema Strožancu i kasnije dalje, prema Podstrani.


Spremnost vatrogasaca


Na tom dijelu su i vatrogasci pokazali svoju organiziranost i spremnost – svaka ulica koja je išla prema vrhu brda imala je najmanje dva kamiona-cisterne, plus dobrovoljci koji su pomagali čim su stigli.


Unatoč svim zahvalama vatrogascima, pogotovo onima na terenu koji daju sve od sebe u svakom trenutku (inače, pomoć u vodi i svim potrepštinama za najgore pogođene već skuplja Crveni križ, a “punkt” je u domu DVD-a Žrnovnica), nekolicina mještana Privora, područja iznad središta Žrnovnice preko kojih je prošao požar, svjedoče o manjku organizacije.


“Došli su do nas s dva vozila, ali uopće nisu imali vode u cisterni?! Nisu imali ni ručne aparate za gašenje, ništa nisu mogli pomoći, a moju kuću je spasilo što sam ranije natapao vodom i napunio kante. Susjedovu je oštetilo, i skupi motor koji je ostao parkiran ispred, jer nemaju pumpu za napuniti cisterne vodom iz rijeke” – kroz suze je kazao naš sugovornik, supruga je također zaplakala pogledavajući uokolo izgoreno zelenilo i oštećene kuće i drugih susjeda…


 


Procjenjuje se da je do sada izgorjelo preko pet tisuća hektara, što borove šume i makije, što maslinika, vinove loze i ostalih kultura. Izgorjelo je ili oštećeno i 20-ak kuća te gotovo stotinjak vozila ili radnih strojeva.


Unatoč svemu, golemoj materijalnoj šteti, ipak valja naglasiti da će se sve uništeno moći obnoviti vremenom, kako je jedan naš sugovornik iz Žrnovnice kazao, “glavno je da je glava na ramenima”.


65-godišnjak preminuo od srčanog udara


U cijelom kaosu koji je posljednjih 36 sati vladao na požarištu, preminuo je 65-godišnjak u Donje Sitnom, najvjerojatnije od srčanog udara. Nesrenog čovjeka je skupina vatrogasaca, koji su bili kod njegovog imanja – a 65-godišnjak je u šoku nakon što je u dimu nestao posjed o kojem je brinuo, a vatra zaprijetila i obiteljskoj kući – pokušavala reanimirati pola sata. Pričali smo s jednim od tih junaka, nešto kasnije na požarištu kod Mravinaca.


“Ne želim se eksponirati, niti moja ekipa. Znam da smo ga pokušali održati na životu dok ne dođe Hitna pomoć, u jednom trenutku je čak sam prodisao, ali mu nije bilo pomoći. Samo želim reći da je i to naš posao, spašavati ljudske živote, i onda nastaviti gasiti požar dok god je potrebno” – kazao nam je vatrogasac jednog od lokalnih DVD-ova.


Jedna osoba je zadobila ozbiljnije opekotine i zadržana je u bolnici, dok je veći broj gasitelja zatražio liječničku pomoć zbog problema s dišnim putevima.