Veći izbor lijekova

Na listi HZZO-a lijek za liječenje Alzheimerove bolesti

Hina

Upravno vijeće HZZO-a danas je na listu lijekova (dopunska lista) uvrstilo po prvi puta novi lijek memantin za liječenje bolesnika s umjerenom ili teškom Alzheimerovom bolesti, a uz to, na listu je uvršteno i pet potpuno novih lijekova u deset oblika, među kojima su oni za liječenje ženske neplodnosti i šećerne bolesti



ZAGREB – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je na 16. sjednici, na listu lijekova (dopunska lista) uvrstilo po prvi puta novi lijek memantin za liječenje bolesnika s umjerenom ili teškom Alzheimerovom bolesti, a uz to, novost je i uvrštenje ukupno 64 lijeka na liste lijekova u 172 oblika.


Uz to, na listu je uvršteno i pet potpuno novih lijekova u deset oblika, među kojima su oni za liječenje ženske neplodnosti i šećerne bolesti, a predstavljaju kliničke paralele lijekova uvrštenih u liste HZZO-a.


Kako je istaknuo ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, pacijenti i liječnici odsada imaju veći izbor povoljnijih lijekova pa liječnik može dati pacijentu više lijekova za nižu cijenu.




Na sjednici su utvrđene i nove niže cijene preventivnih pregleda u ordinacijama medicine rada s ciljem racionalizacije troškova i ušteda. Utvrđena je i najviša godišnja vrijednost standardnoga tima u medicini rada za provedene preglede i postupke u iznosu od 520 tisuća kuna godišnje, dok je ranije, godišnji iznos bio neograničen, što je stavljalo u neravnopravan položaj ostale djelatnosti, primjerice obiteljsku medicinu.


Zbog jačanja preventivnih aktivnosti i smanjenja broja ozljeda na radu i profesionalnih bolesti uvedeni su obilazak radnog mjesta radnika radi ocjenjivanja zdravstvene sposobnosti i zahtjeva radnog mjesta, kao i obilazak radi provjere procjene opasnosti. Predviđena je mogućnost sklapanja ugovora i s državnim zdravstvenim zavodima i zdravstvenim ustanovama uključenim u mrežu javne zdravstvene službe, a radi provođenja pojedinih dijagnostičkih postupaka, koji se mogu obaviti samo u tim ustanovama.


Iz HZZO-a najavljuju da će provesti javni natječaj za financiranje pripravničkoga staža liječnika dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije u zdravstvenim ustanovama, koje imaju ugovor s HZZO-om i kod drugih ugovornih subjekata HZZO-a. Javni natječaj bit će objavljen do 30. rujna, a broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka, koje će dostaviti zdravstvene ustanove.


Također, HZZO je osigurao novčana sredstva za novih 50 specijalizacija iz obiteljske medicine, dijelom za zaposlenike domova zdravlja, a dijelom za ugovorne doktore u koncesiji. Specijalizacije u domovima zdravlja prilika su mladim liječnicima, koji tek ulaze u sustav rada, da dobiju specijalizaciju pod uvjetom da se zaposle u domovima zdravlja nakon provedena natječaja.Na Popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a, uvršteno je 17 novih istovrsnih pomagala u 27 oblika, a izmjenama i dopunama Pravilnika uvrštene su izmjene u propisivanju ortoza, te regulacija pomagala za oboljele od raka dojke.

Po prvi puta uvodi se cjenik obrade matičnih stanica iz Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a uvode se i nove šifre postupaka CT-a mozga, te magnetske rezonance kralješnice po segmentima, koje će omogućiti praćenje eLista.


U prvoj polovini ove godine kontrolori HZZO-a proveli su 2.128 različitih kontrola, od kojih su 193 bile opomene za ordinacije na primarnoj razini zdravstvene zaštite, a zdravstvenim ustanovama na sekundarnoj, tercijarnoj i razini zdravstvenih zavoda, 62 opomene.