Što ako ne bude nove većine

Na izbore već 4. lipnja? HDZ bi prijevremene izbore poklopio s drugim krugom lokalnih

Robert Frank

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Odluka Predsjedništva HDZ-a je da se moguće izbore pokuša terminski poklopiti s drugim krugom lokalnih izbora. Potrebno je provjeriti je li to moguće, kaže naš sugovornik iz HDZ-a



ZAGREB – Ne uspije li se složiti nova parlamentarna većina i novi izbori postanu nužnost, u HDZ-u ih razmišljaju održati čim je prije moguće. Datum o kojem se razmišlja je 4. lipnja, kad je zakazan drugi krug lokalnih izbora. 


– Potrebno je provjeriti je li to moguće realizirati s obzirom na rokove vezane uz raspisivanje izbora, kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a. Po našim informacijama, u vrhu HDZ-a uvjereni su da imaju podršku »bandićevaca« i »manjinaca«, kao i HDSSB-a, dok HNS i IDS zasad nisu sigurni.


Predsjedništvo HDZ-a na kojem su bili i svi stranački ministri jučer poslijepodne jednoglasno je donijelo tri odluke. 




Kao prvo, vrh HDZ-a je odlučio da rok za pronalazak saborske potpore vladajućoj stranci mora biti što kraći te da se ni po koju cijenu neće pristajati na moguće ucjenjivanje novih potencijalnih partnera ministarskim mjestima.


– Dogovor je da se na takve uvjete ne pristaje. Znamo da u svim strankama ima nezadovoljnika. Procjena je da će nam takvi prije dati podršku i ruku u Saboru nego riskirati s novim izborima na kojima ih čelnici njihovih stranaka zbog neslaganja, ili zato što više ne uživaju njihovo povjerenje, neće staviti dovoljno visoko na liste. Dakle, prihvatljivije im je podržati HDZ jer im to jedino može garantirati ostanak u Saboru, nego novi izbori. No, u Saboru bi nas mogli podržati i oni saborski zastupnici koji smatraju da ova Vlada mora ostati zbog makroekonomske stabilnosti koja je postignuta u zadnjih šest mjeseci, kao i zbog rasta BDP-a i smanjenja deficita, zbog čega smo puno privlačniji inozemnim investicijama, kaže naš izvor iz HDZ-a.


Druga odluka odnosi se na pokušaj izbjegavanja manjinske Vlade jer su one po svojoj prirodi nestabilne. Treća odluka Predsjedništva HDZ-a vezana je uz opciju mogućeg održavanja izbora koje bi se, tvrdi naš izvor, terminski pokušalo poklopiti s drugim krugom lokalnih izbora.


Plenković je na sjednici dobio jednoglasnu potporu za izbacivanje Mosta iz Vlade i da se »pristupi formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade«. Kako doznajemo, nitko Plenkovića nije na sjednici predsjedništva pitao kako je tako krupna odluka kao razrješenje ministara Mosta donesena, a da prije toga o njoj nije raspravljalo najviše tijelo HDZ-a. Jedino je odskakao Zlatko Hasanbegović, povlačeći paralelu s događajima od prije godinu dana i tadašnjim najavama stvaranja nove većine. 


Politički tajnik stranke Davor Ivo Stier ustvrdio je da je ova situacija sasvim različita od one kad se Karamarko bavio preslagivanjem. Snažnu je podršku Plenkoviću dao i njegov zamjenik Milijan Brkić.


– Naša Vlada nije pala. Želim naglasiti da sam krajem prošle godine dobio mandat predsjednice republike nakon što sam joj donio potpise 91 zastupnika. Ali, HDZ je imao 76 potpisa već prije nego su pregovori s Mostom okončani, rekao je Plenković novinarima, želeći sugerirati da je većinu imao i prije dogovora o suradnji s Mostom i da je shodno tome ima i danas.