E-lektira

Na internetu 300 naslova: Svaki četvrti naslov školske lektire dostupan online

Ljerka Bratonja Martinović

Do knjige koju treba pročitati za lektiru često je teško doći /  Arhiva NL

Do knjige koju treba pročitati za lektiru često je teško doći / Arhiva NL

Idućih godinu-dvije, najavljuju iz CARNeta, postojeća web-zbirka od 300 knjiga s popisa obvezne školske lektire proširit će se novim naslovima, a cilj je objaviti na webu kompletnu lektiru za osnovnu i srednju školu, koja broji više od 1.000 naslova



ZAGREB  Potraga za lektirom po gradskim knjižnicama polako postaje prošlost: svaki četvrti naslov školske lektire učenicima je danas besplatno dostupan na internetu, od Antigone do »Vlaka u snijegu«.


»Sve su knjige za lektiru posuđene u knjižnici? Nema problema, na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta lektire su odsada dostupne i online«, objavila je Vlada na Facebooku, pohvalivši se novom servisnom uslugom za školarce.


Projekt e-lektire, međutim, krenuo je još 2010. godine, kada je na internetsku stranicu http://lektire.skole.hr/ postavljeno 200-tinjak naslova, a sada je stranica redizajnirana i dodano je još oko stotinu naslova obvezne školske lektire.




Idućih godinu-dvije, najavljuju iz CARNeta, postojeća web-zbirka od 300 knjiga s popisa obvezne školske lektire proširit će se novim naslovima, a cilj je objaviti na internetu kompletnu lektiru za osnovnu i srednju školu, koja broji više od 1.000 naslova.


– Očekujemo da ćemo kroz e-škole povećati broj naslova lektire koja je dostupna na internetu. Nemam informaciju o tome hoće li se popis obvezne lektire mijenjati u sklopu donošenja novih kurikuluma, pa zato čekamo da tijela koja su za to zadužena počnu raditi – kaže Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, koji projekt realizira u suradnji s Bulaja nakladom.


Tempo popunjavanja e-lektire ovisit će, dodaje, o reformi obrazovanja i financijskim sredstvima. U CARNetu nemaju podatke o tome koliko učenika danas ima pristup internetu i može se služiti uslugama eLektire, no Stanić ističe da rijetko tko od učenika danas nema barem jedan od gadgeta na kojima je eLektira dostupna, od mobitela, e-čitača, tableta, do laptopa.


 Tekstovi književnih djela objavljeni su u nekoliko formata, kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu, u PDF formatu spremnom za printanje, u EPUB formatu namijenjenom čitanju na tabletima, e-čitačima i pametnim mobitelima te u posebno zabavnom FLIP formatu.


Za pristup e-lektiri učenici se trebaju prijaviti svojim AAI@EduHR elektroničkim identitetom, kojeg dobiju u školi.