BIZARNO

Na humantirnom teniskom turniru u Karlovcu zarazili se gotovo svi, virus proširili i u Osijek

Hina

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Humanitarni teniski turnir i večera nakon turnira održani su 9. ožujka u karlovačkom Tenis centru. Na sportskom događaju bilo je 28 osoba. Ondje se zarazilo ukupno šest osoba, a sedmero naknadno, koji su bili u kontaktu s njima, u poslu ili u obitelji



KARLOVAC – Od ukupno 16 osoba zaraženih koronavirusom u Karlovačkoj županiji, 13 je povezano s teniskim događajem od 9. ožujka, rečeno je u utorak na video tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera Civilne zaštite.


Od ukupno 16 zaraženih osoba deset osoba je u karlovačkoj Općoj bolničkoj u izolaciji, dvije su u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a četiri su na kućnom liječenju.


Zaraženi su u dobi od 37 do 82 godine, a prosjek je 58 godina, rekla je epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Biserka Hranilović. Pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje, jer će samo o tome ovisiti veličina epidemije, broj osoba s teškim komplikacijama ili smrtnim ishodom. 




Humanitarni teniski turnir i večera nakon turnira održani su 9. ožujka u karlovačkom Tenis centru. Na sportskom događaju bilo je 28 osoba. Ondje se zarazilo ukupno šest osoba, a sedmero naknadno, koji su bili u kontaktu s njima, u poslu ili u obitelji.


Novinari su na današnjoj video tiskovnoj konferenciji pitali koliko je taj sportski događaj u Karlovcu imao utjecaj na širenje zaraze u Karlovcu i Osijeku, jer je jedan od zaraženih kasnije putovao u Osijek. 


„Nitko namjerno ne štiti zarazu, ukupno smo imali 126 kontakata sa zaraženim osobama, uglavnom sve vezano na taj jedan sportski događaju u Karlovcu; u samoizolaciji je sada 101 osoba s kontaktom s dokazano oboljelom osobom, a čekaju se još tri nalaza” rekla je epidemiologinja Hranilović.


Pacijent koji je putovao u Osijek, dodala je Hranilović, nije imao prve simptome tijekom puta, već u noći nakon povratka u Karlovca. Treba sačuvati njegovo dostojanstvo, ne smije ga se linčovati, jer svatko od nas ovog časa može biti izvor zaraze, a da toga nije svjestan, naglasila je.


Na pitanje kako je moguće da je na kućnom liječenju četvero zaraženih, Hranilović je odgovorila kako je „vjerojatno da će se broj oboljelih znatno povećavati i bolnički se resursi trebaju čuvati za teško oboljele“. O tome hoće li se osoba hospitalizirati ili ostaje u kućnoj izolaciji odlučuje infektolog, a svih četvero pacijenata imaju uvjete za kućnu izolaciju, dobro se osjećaju, štoviše nemaju simptome, te su dobili mjere kojih se moraju pridržavati, rekla je.


Načelnik karlovačke Policijske uprave Darko Bratić komentirao je  jučerašnju informaciju ovog Stožera da je nakon potresa u Zagrebu svoje vikendice u Karlovačku županiju stiglo oko tisuću vikendaša. Rekao je da su obavljene provjere 86 građana u 50-tak vikendica i da među njima nije bilo prekršitelja samoizolacije, te da se provjere nastavljaju.


Vezano za kretanje građana izvan svog mjesta prebivališta rekao je kako policija na 12 punktova na prilazima Karlovcu provode nadzor. Do sada još nema propisanih kazni i sada je najvažnije da se odvraćaju ljudi od ulaska u područje izvan svog prebivališta, naglasio je.


Glede policijskog rada na sprječavanju širenja zaraze Bratić je rekao da su među 900 osoba pod sanitarnom mjerom samoizolacije, pronašli 38 prekršitelja.


Dodao je da osiguravaju prostor oko bolnica, karantena je u Vojniću i Grabovcu, i čuvaju državnu granicu, tako da „nema bojazni da bi se ilegalni migranti pojavili nigdje u Karlovačkoj županiji“, a koji bi također mogli nositi rizik širenja Covida-19.


Zamjenik načelnika županijskog Stožera CZ Goran Franković pozvao je poslodavce da izdavanjem ograničenog broja propusnica radne migracije svedu na minimalnu mjeru, da se odgodi sve ono što nije nužno za poslovanje.