Dvije stranke

Na državnoj razini partneri, na lokalnoj baš i ne: HDZ i Most ratuju za Metković, Omiš, Novalju…

Zlatko Crnčec

Najžešća borba vodit će se u Metkoviću – Stipe Gabrić Jambo  / I. ČAGALJ/PIXSELL

Najžešća borba vodit će se u Metkoviću – Stipe Gabrić Jambo / I. ČAGALJ/PIXSELL

Dok se na lokalnoj razini političari spremaju na veliku borbu, Branko Bačić, šef dubrovačko-neretvanskog HDZ-a poručuje da HDZ neće voditi »kampanju kojom bi vrijeđali Most i druge stranke«



HDZ i Most imaju relativno stabilnu koaliciju na državnoj razini, ali na terenu s približavanjem lokalnih izbora stvari su se počele komplicirati. Naime, drugi čovjek Mosta Nikola Grmoja ovog je tjedna na svom Facebook profilu objavio post na kojem je ustvrdio da su »Jambo i lokalni HDZ u tajnoj koaliciji protiv Mosta«.


»Nakon Jambine želje da podrži Dalibora Milana i uđe u koaliciju s HDZ-om u Metkoviću, puno je toga jasnije na političkoj pozornici Grada Metkovića. Lokalni HDZ u kojem i dalje igru vodi Nikola Oršulić nije nikada prestao surađivati s Jambom. Odbili su iz pragmatičnih razloga predizbornu koaliciju s Jambom, ali iz Milanove izjave u kojoj kaže da respektiraju podršku svih stranaka jasno je da na Jambu ozbiljno računaju posebno nakon izbora. On će im i u kampanji poslužiti da umjesto njih odradi prljavu kampanju protiv MOST-a. A sada je i najvećim skepticima jasno da su Jambo i lokalni HDZ u tajnoj koaliciji protiv MOST-a, napisao je Grmoja na svom facebook profilu.


S druge pak strane sam je Stipe Gabrić Jambo prije nekoliko dana javno izjavio da jest nudio predizbornu koaliciju HDZ-u, ali da su oni otklonili tu mogućnost. Dodao je da će se kandidirati za gradonačelnika, a da će ako ne uđe u drugi krug podržati kandidata HDZ-a Dalibora Milana.




– Ma, Most je HDZ i HDZ je Most. To vam je ista ekipa. Da u svibnju 2013. prije drugog kruga izbora za gradonačelnika šef HDZ-a iz Metkovića Nikola Oršulić nije sazvao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao sve članove HDZ-a da glasuju za Petrova, on uopće ne bi pobijedio. Dakle, Most je HDZ i obrnuto. A ja nisam ni u kakvoj koaliciji ni s kim. U mene je sve transparentno. Kada su 2013. pobijedili u Metkoviću, napravili su plan za Metković 2013. – 2021. da bi već 2015. otišli u Zagreb – rekao je Jambo za naš list.


Predsjednik HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić rekao je jučer za naš list da nije pročitao Grmojin post, ali je naglasio da će »HDZ voditi pozitivnu i afirmativnu kampanju usmjerenu ka promoviranju programa koji vode boljitku građana«, »a nikako ne kampanju kojom bi vrijeđali i omalovažavali bilo koje političke suparnike, bili oni iz Mosta ili neke druge stranke«, rekao je Bačić.


Druga velika Mostova bitka vodit će se u Omišu. Tu je ova stranka napravila velik iskorak nakon što je njihov Ivan Kovačić na lokalnim izborima 2013. pobijedio dugogodišnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Škaričića. Međutim, HDZ je imao većinu u Gradskom vijeću pa je srušio Kovačićev proračun za 2015. pa su izbori ponovljeni, a Kovačić opet pobijedio. Nakon toga Most je ušao u koaliciju s HDZ-om na državnoj razini krajem 2015., a po političkim se kuloarima pričalo da je HDZ čak nudio Kovačiću da sam odredi tko će ubuduće biti predsjednik HDZ-a u Omišu, te da ako ga to zanima to može biti i on osobno. Međutim, novi se potres dogodio u travnju 2016. kada je Škaričić bio ponovo izabran za šefa omiškog HDZ-a. Na to je Kovačić u razgovoru za HRT među ostalim izjavio »ko jebe HDZ« i dao ostavku na mjesto šefa kluba zastupnika Mosta u Saboru. U samom Mostu se neslužbeno moglo čuti da su pokušali uvjeriti Kovačića da je za njega zapravo povoljno da je baš Škaričić došao na čelo lokalnog HDZ-a, a ne neko novo lice, te da će to koristiti MOST-u na novim lokalnim izborima. Kovačićeva administracija u Omišu podnijela je brojne kaznene prijave protiv Škaričića, ali nije uslijedio nikakav kazneni progon. Nakon što je Kovačić postao potpredsjednik Vlade, na mjestu gradonačelnika zamijenio ga je Ivo Tomasović.


Treći grad koji mostovci smatraju ključnim na predstojećim lokalnim izborima jest Novalja na otoku Pagu. Naime, u svibnju 2016. Mostu se pridružio tamošnji gradonačelnik Ante Dabo. On je iz HDZ-a izbačen 2013. nakon što se protiv volje stranke kandidirao na lokalnim izborima te godine i pobijedio kao nezavisni kandidat. Potom je pobijedio i na izvanrednim izborima, te se kasnije pridružio Mostu.


Da je izborna kampanja već započela, vidi se i po zadnjim događanjima. Dabo je naime nedavno podnio zahtjev Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti odluke o davanju plaže Zrće u koncesiju koju je donijela Ličko-senjska županija u kojoj je na vlasti HDZ. Dabo je ovaj potez pojasnio rekavši da se radi o samovolji Županije jer se HDZ boji da će izgubiti većinu u Županijskoj skupštini na sljedećim lokalnim izborima i da neće više moći radit što ih je volja, te da mu sve to miriše na korupciju.


Problemi na lokalnoj razini između HDZ-a i Mosta nastali su i u slavonskoj općini Velika Kopanica. Tamo je načelnica Mostova nekadašnja saborska zastupnica Ružica Vukovac kojoj je krajem prosinca prošle godine srušen proračun za 2017. godinu. A srušen je na način da je protiv njega glasao lokalni HDZ zajedno s HDSSB-om i HSPAS-om na čiju je stranu u zadnji čas prešla i jedna vijećnica s liste Mosta. Zbog svega toga Vukovac razmišlja hoće li se uopće kandidirati za načelnicu općine na svibanjskim lokalnim izborima, te najavila da će osluškivati bilo naroda.