Bitka z amjesta

Na SDP-ovim izbornim listama bit će sigurno dosta novih imena: ‘Odluka doslovno samo Bernardićeva’

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Na stolu bi se moglo naći i 300-tinjak imena SDP-ovaca zainteresiranih za kandidaturu za izbore za Sabor. Prema statutu, konačni prijedlog utvrđuje predsjednik stranke, a odluku donosi Glavni odbor - u kojem Bernardić ima punu kontrolu



ZAGREB – Na sjednici Glavnog odbora SDP-a u subotu novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravit će se sa svojom strankom – s obzirom na to da kao predsjednik stranačko članstvo mora staviti u mirovanje, Milanović će održati oproštajni govor i krenuti u mandat na Pantovčaku.


To je praktički glavna točka sjednice koja će se održati ove subote, a preostali dio sjednice razgovarat će se o programskim smjernicama SDP-a na kojima su kao prvom draftu zadnjih tjedana radili Davorko Vidović, Branko Grčić i Rajko Ostojić, ali i svi stranački savjeti i forumi.


​No, paralelno s tim procesima, u SDP-u traju intenzivne pripreme za izbore te se jednom tjedno na Ibleru susreću svi koordinatori izbornih jedinica, koji su na neki način preuzeli i dobar dio posla Predsjedništva, koje se sada sastaje rjeđe, dok posao realno vode koordinatori izabrani po Bernardićevom ukusu.


Europski model​




​Očekuje se da će Predsjedništvo ovih dana ipak donijeti i odluku o otvaranju kandidacijskog postupka za izbore za Sabor, a iako i u samom vrhu stranke ima onih koji misle da je tzv. europski model formiranja izbornih lista kakav je primijenjen na izborima za Europski parlament, da se u bubnju nađe čak 140 imena, rizičan, jer može dovesti do novih sukoba i podjela u stranci, čini se da šef stranke Davor Bernardić inzistira upravo na tome.


​Dapače, on neće tijelima stranke na raspravu dati samo 140 imena (14 za svaku od 10 izbornih jedinica), nego po svakoj jedinici i tri više, dakle ukupno 170, a pritom će još i županijske i gradske organizacije uobičajeno imati priliku slati centrali svoje prijedloge.


To znači da bi se u vrlo skoro vrijeme, do ljeta, na stolu moglo naći i 300-tinjak imena SDP-ovaca zainteresiranih za kandidaturu za izbore za Sabor najesen, a znajući odnose u SDP-u, to bi doista i moglo dovesti do novih potresa u stranci. Prema statutu, konačni prijedlog utvrđuje predsjednik stranke, a odluku donosi Glavni odbor – u kojem Bernardić ima punu kontrolu.


Upravo zbog toga postoji bojazan dijela sadašnjih zastupnika u Saboru da se na tim listama neće više uopće naći, ili da će se naći pri dnu, uz poruku Bernardića da slobodno vode personaliziranu kampanju i pokušaju doći do preferencijalnih glasova birača.


U tom dijelu stranke smatraju da bi na »crnoj listi« mogli biti oni koji su sredinom 2018. potpisali znamenito pismo protiv Bernardića, tražeći tada njegov opoziv, a takvih je bilo čak 90 – dvije trećine saborskih zastupnika SDP-a, dobar dio gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika diljem Hrvatske, a sve je, kako je poznato, bilo završilo suspenzijom četiri člana Predsjedništva koja traje i danas.


Strogi kriteriji


I dok je na europskim izborima Bernardić na kraju bio formirao listu na kojoj su bili i njegovi podržavatelji, ali i njegovi suparnici, zbog čega je bio nagrađen od birača te je SDP osvojio četiri mjesta, kao i HDZ, bit će zanimljivo pratiti kako će sada biti utvrđeni filteri, odnosno kriteriji za kandidature.


Stranačka tijela u SDP-u donose, naime, strogo filtrirane kriterije, među kojima je i onaj o zip-sistemu, što znači da će na listama morati biti 50 posto žena, a među sadašnjim zastupnicima veoma je malo žena, što znači da će već i zbog te matematike dio sadašnjih zastupnika jednostavno morati otpasti na idućim izborima.


– Ne mislim da se itko mora bojati bilo kakve »odmazde«, ali da će liste sigurno biti kombinirane i s nešto novih imena, to je za očekivati. No, odluka će biti doslovno Bernardićeva, rekao nam je o ovoj temi politički tajnik stranke Davorko Vidović.


– Mislim da smo svi bliski ideji da se imena stave u bubanj, i onda među njima izaberu kandidati. Glavni statutarni princip je da svatko ima pravo birati i biti biran, zato nema nikakvog problema u tome da se pojavi što više imena, dapače, kaže potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.