Pobuna u Zagrebu

Na Markovu trgu prosvjed protiv klimatskih promjena: ‘Dosta je samovolje ove štetne Vlade’

Hina

Foto Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto Zoe Sarlija/PIXSELL

»Početkom ovog tjedna, Svjetska meteorološka organizacija upozorava na nov rekordni porast stakleničkih plinova i apelira da se hitno učini više jer je 'u pitanju budućnost čovječanstva'. Jučer, napokon, Europski parlament proglašava klimatsku i okolišnu uzbunu«, istaknula je Petra Andrić iz Greenpeace Hrvatska



ZAGREB Prosvjednici protiv klimatskih promjena okupili su se u petak na Trgu sv. Marka u Zagrebu pozivajući hrvatsku Vladu da donese hitne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena.


Predstavnike inicijative u Vladi je primio predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka Petešić sa suradnicima. Koordinatorica prosvjeda Leonarda Šmigmator rekla je da su im iznijeli svoje zahtjeve i viziju te da je predstojnik Ureda premijera rekao da će pokušati da se njihovi zahtjevi ispune.


Okupljenim prosvjednicima Šmigmator je rekla kako je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila u svom uvodnom govoru da će se usredotočiti na ambiciozan klimatski program kako bi do 2050. Europa bila prvi neutralan klimatski kontinent. »Što znači da smo uspjeli, vi ste uspjeli«, poručila im je. Ustvrdila je, međutim, kako su u Hrvatskoj »pomaci mizerni«, »europski planovi preambiciozni«, da »kaskamo u svemu«.




»Početkom ovog tjedna, Svjetska meteorološka organizacija upozorava na nov rekordni porast stakleničkih plinova i apelira da se hitno učini više jer je ‘u pitanju budućnost čovječanstva’. Jučer, napokon, Europski parlament proglašava klimatsku i okolišnu uzbunu«, istaknula je Petra Andrić iz Greenpeace Hrvatska. Pozvala je političare da riječi pretoče u djela – ne samo u strategije i planove, nego u konkretne projekte za spas klime.


»Znam da ste razočarani i domaćim i svjetskim političarima i vladama. Ali čuli su vas i čuju vas, čak i kada ne odgovaraju. Doveli ste temu klime u fokus politike i medija. Borite se se i dalje, ne dozvolite onima koji kroje vašu budućnost da je skroje po vlastitim kratkovidnim mjerilima. Nije prekasno, ali nema više vremena za čekanje«, poručila je Andrić.


Marija Mileta iz Zelene akcije rekla je da hrvatska Vlada u svom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za iduće desetljeće planira masovna ulaganja u nova istraživanja nafte i plina na većini teritorija Hrvatske, uključujući Jadransko more. Uz to, planira korištenje uvoznog ugljena do čak 2040., te velike infrastrukturne fosilne projekte poput LNG terminala.


»Ovo su prijedlozi hrvatske Vlade koja će za nešto više od mjesec dana preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Ovo se ne predlaže za desetljeće u kojem su znanstvenici jasno rekli da je ključno ukinuti korištenje fosilnih goriva i krenuti u dekarbonizaciju svih sektora«, istaknula je Mileta.


»Prema svemu ovom se može zaključiti da je akcija protiv klimatskih promjena ‘zadnja rupa na svirali ove Vlade’«, ustvrdila je Mileta te pozvala Vladu da donese hitne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena. »Jer dosta je samovolje ove štetne Vlade. Dosta«, poručila je Mileta.


Prosvjed protiv klimatskih promjena u Osijeku i Zagrebu organizirala je inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska.


Organizatori prosvjeda najavili su i da će se u u Splitu, u subotu 30. studenoga, održati akcija čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.