Prigodni program

Na Markovom trgu obilježena 26. obljetnica Dana neovisnosti

Hina



 Prigodnim programom na Markovom trgu u Zagrebu kojem su uz brojne građane i turiste nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, saborski zastupnici i ministri, obilježena je 26. obljetnica Dana neovisnosti odnosno 8. listopada 1991. kada je prvi saziv Sabora donio povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.


Program je, nakon intoniranja himne i minute šutnje, počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno završena ovogodišnja sezona njihovih nastupa. Svečanosti su se tada pridružili predsjednik Sabora Jandroković i premijer Plenković zakasnivši na sam početak službenog programa i intoniranje himne.


Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa uz Orkestar Oružanih snaga RH nastupili su Dražen Žanko otpjevavši pjesmu »Od stoljeća sedmog«, Nina Kraljić pjesmu »To je moja zemlja» te Šibensko pjevačko društvo »Kolo« ariju »Bratska zakletva«.




Nakon svečanosti, u izjavi novinarima, čestitku za Dan neovisnosti svim hrvatskim građanima uputili su izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, njezin bivši posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks, koji je na povijesnoj saborskoj sjednici održanoj u zgradi Ine i pročitao odluku Sabora o neovisnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved.


Šeks: Obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda


Šeks je rekao kako se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, dan kada je Sabor donio odluke »kojima je Hrvatska neopozivo krenula putem svoje države suverenosti i nezavisnosti. To je dan kojim obilježavamo krunu političke borbe hrvatskog naroda«, kazao je.Istaknuo je da je Sabor zaključcima tada utvrdio i da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija od strane Srbije i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom vojskom. To danas treba posebno podsjećati – da je Republika Hrvatska stvorena na temeljima pobjede hrvatskog naroda i branitelja u pravednom, obrambenom, osloboditeljskom Domovinskom ratu, da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija, da je agresor bila Srbija i da smo mi u tom rat pobijedili. Dakle, da se nije radilo ni o kakvom građanskom ratu nego da se radilo o agresiji na Republiku Hrvatsku. Nisu hrvatski vojnici ratovali na području Srbije nego su četničke horde, paravojne razne formacije i grupe iz Srbije, srpska vojska, posrbljena JNA, oni su okupirali i nanijeli neporeciva zla hrvatskom narodu i cjelokupnoj Hrvatskoj, pa i Srbima u Hrvatskoj, naglasio je Šeks.Posebna pijetet, ističe, treba iskazati svim hrvatskim braniteljima jer, kaže, odluka Sabora ostala bi ‘mrtvo slovo na papiru’ da nije bio herojske borbe i žrtve branitelja. Šeks je, prisjećajući se današnjeg dana prije 26 godina, podsjetio na granatiranje Banskih dvora dan ranije, kojim se, naglasio je, htjelo ubiti cijeli državni vrh Hrvatske te je kazao kako je prije same sjednice i donošenja odluke bilo strepnje i ponosa.»Takvo nešto događa se jednom životu pojedinca. Sjećam se te strepnje jer se moglo očekivati raketiranje… To je najponosniji dan u mom životu«, rekao je.»Sada je na sadašnjim i budućnim naraštajima da svoj hrvatski dom urede tako da bude na zadovoljstvo svih građana i da se čvrsto uhvatimo u koštac sa svim nedaćama koje donosi današnje vrijeme i neprilika u kojima se Hrvatska našla«, zaključio je.

Medved: Ovo je Vlada stabilnosti, ostvarit ćemo svoj program


Ministar Krstičević također je iskazao duboku zahvalnost žrtvi hrvatskih branitelja, za to što danas građani Hrvatske žive u miru i slobodi.Na današnji dan prije 26 godina bio je, kaže, kao mladi zapovjednik na terenu. »Bilo nam je teško, ali vjerovali smo da radimo nešto dobro za svoj narod, za svoju državu i znali smo da pravda i istina moraju pobijediti. Da hrvatski čovjek zaslužuje neovisnost. I znali smo da ćemo pobijediti u Domovinskom ratu i sretan sam da smo uspjeli stvoriti zajedno hrvatsku državu i da nas ovdje na Markovom trg šaljemo poruku dostojanstva, zajedništva i pobjedničke hrvatske vojske…«, rekao je. Izrazio je zadovoljstvo što je nakon 17 godina na Markov trg ponovno vraćena smjena straže te nadu da će ovakav način proslave Dana neovisnosti postati tradicija jer je Markov trg, kako je rekao, temelj hrvatske neovisnosti.Danas se, dodao je, trebamo fokusirati na gospodarstvo, iskorištavanje ogromnih potencijala koje zemlja ima »da ljudi u Hrvatskoj mogu živjeti kvalitetno od svog rada. »Ja vjerujem u takvu Hrvatsku«, dodao je.Uz zahvalu braniteljima na njihovoj žrtvi u stvaranju države, ministar Medved ističe sinergiju politike, naroda, branitelja u vrijeme obrane Hrvatske te izrazio ponos jer je ostvarena neovisnost Hrvatske. »Pred nama su danas novi izazovi i mi smo spremni. Ovo je vlada stabilnosti, koja ima vrlo jasne ciljeve i koja će realizirati sav svoj program koji je predložila. Ponosan sam što sam danas ovdje«, rekao je.Na današnji dan prije 26 godina Medved se, s obzirom na to da je početkom listopada 1991. godine bio ranjen, nalazio u bolnici. »Bili smo ponosni na ono što činimo i uvjereni da će naša obrana i borba završiti pobjedom«, kazao je prisjećajući se tih dana. U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti navečer će u Koncertnoj dvorani »Vatroslav Lisinski» s početkom u 19,30 sati biti održan i prigodni glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere »Gubec beg«.Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar OSRH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca – Dugana, uz soliste Adalberta Turnera, Barbaru Suhodolčan, Ervina Baučića i Ivana Androića.