Vremenska prognoza

Na Kvarneru crveni meteoalarm zbog orkanske bure. Bit će hladno, a do kraja tjedna snijeg i u nizinama

P. N.



Za šire riječko područje danas je na snazi crveni meteoalarm s upozorenjem na orkansku buru – najjači udar vjetra mogao bi dosezati čak 180 kilometara na sat. Vjetar bi se trebao smanjiti tek u drugoj polovini dana.


– “Ostanite doma!”, jedan je od savjeta koji smo se naslušali prošlih dana, a i sljedećih ćemo – i to ne više samo zbog “koronaatmosfere”, nego i zbog zimskih uvjeta, koji će vladati našim dijelom Europe sve do petka. Bit će relativno hladno, osobito u unutrašnjosti uz povremeni snijeg, na Jadranu ponegdje i kišu. I pritom se još u Zagrebu i okolici pridržavati i savjeta: “Što dalje od zgrada!”, jer će zbog povremeno jakog, na udare gdjekad vjerojatno i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, postojati mogućnost urušavanja zbog potresa oštećenih dijelova krovova i zgrada. Vjetrovito će biti diljem Hrvatske, ponajviše na Jadranu, gdje će ograničenja u prometu, a možda i nekih drugih nevolja, biti zbog jake i olujne bure, osobito podno Velebita na udare i orkanske, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj ujutro biti djelomice sunčano, a od sredine dana raste vjerojatnost za povremene oborine – uglavnom snijeg. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar. Bit će hladno. U središnjoj Hrvatskoj osjet hladnoće također će pojačavati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prijepodne će biti djelomice sunčano, a u drugom dijelu dana povremeno će biti snijega, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u okolnom gorju. Jutarnja temperatura između -3 i 0 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.




Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, na udare i orkansku, te valovito i jače valovito more. U drugom dijelu dana uz obalu moguć je i slab snijeg nošen jakim vjetrom. U gorju umjereno do pretežno oblačno povremeno sa snijegom, češćim poslijepodne i navečer, uz stvaranje snježnog pokrivača. Također vjetrovito, uz umjeren i jak sjeveroistočnjak. Temperatura u gorju između -5 i 0 °C, na Jadranu ujutro od 1 do 5 °C, popodne između 5 i 8 °C. Hladno će biti i u unutrašnjosti Dalmacije, prema večeri uz mogućnost za susnježicu i snijeg. Uz obalu djelomice sunčano te posvuda vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru.


Jake bure bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme. Temperatura će biti između 5 i 10 °C, u unutrašnjosti niža.”


Do petka u kopnenom području pretežno oblačno, hladno i vjetrovito. Pritom će biti snijega, češćeg u gorskim i istočnim krajevima, uz moguće stvaranje snježnog pokrivača u gorju i debljeg od 10 cm, a u nizinama ponegdje debljeg od 5 cm. U četvrtak će oborina biti manje, vjetar će malo oslabjeti, a od petka uz sunčana razdoblja vrlo je vjerojatno i malo toplije vrijeme. Na Jadranu promjenljivo i vjetrovito uz jaku buru, na udare olujnu pa i orkansku, koja će od četvrtka ipak malo oslabjeti. U utorak je uz obalu moguća susnježica i snijeg, a u četvrtak i petak mjestimice kiša. Također će biti razmjerno hladno, osobito u prvoj polovini tjedna.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.