Depeša centrale

Na Ibleru neće dati “amen” listama na kojima se ne poštuje ženska kvota, u dijelu SDP-a nastala – pobuna

Tihana Tomičić

Izbori su 21. svibnja / Foto M. GRACIN

Izbori su 21. svibnja / Foto M. GRACIN

Dio SDP-a ogorčen je, a glavni tajnik Zvane Brumnić kaže da neće dozvoliti da SDP opet plaća kazne zbog ženske kvote



RIJEKA – Dopis koji je županijskim te općinskim i gradskim organizacijama jučer poslao glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić, izazvao je niz negativnih reakcija u stranci. Naime, kako je poznato, zakon propisuje da svaka stranka na svojoj listi ima najmanje 40 posto žena, a centrala SDP-a na Ibleru naložila je lokalnim organizacijama da poštuju tu odredbu, te da neće dobiti punomoć za predaju lista ako ta odredba Zakona o ravnopravnosti spolova ne bude uvažena.


S obzirom da formulacija glasi da Ibler »neće dati punomoć«, u dijelu stranke odmah je nastala pobuna.


– Ovo je totalna centralizacija stranke, ovo još nikad nismo imali, da ne možemo predati liste za lokalne izbore bez amena sa Iblera. Pa Bernardić čini sve obrnuto od onoga što je proklamirao u svojoj kampanji. Vrh stranke nikad dosad nije intervenirao u odluke lokalnih organizacija – rekao nam je jučer jedan član Predsjedništva SDP-a nakon što je ovaj dopis stigao do stranačke baze.




No, glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić objašnjava da je riječ o čistoj tehnikaliji i da nema mjesta za tendenciozna tumačenja.


– SDP je dosad znao plaćati i financijske kazne zbog nepoštovanja ženske kvote i Zakona o ravnopravnosti spolova, što svakako ovoga puta želimo spriječiti, pa je čak preporuka lokalnim organizacijama da koriste zip-sustav, odnosno 50 posto muškaraca i 50 posto žena na listama, a minimalno zakonski propisanih 40 posto. Nakon što sam iz DIP-a dobio pojašnjenja o tome kako se broje ti postoci, što nije uvijek lako izračunati jer na primjer na 13 mjesta na listi ovisi koju decimalu brojiš kad dijeliš s brojem mandata, te nakon što sam dobio niz upita kolega kako da to izračunaju, poslao sam dopis u kojem navodim da liste treba poslati u centralu, kako bismo provjerili je li zakon poštovan u svim lokalnim jedinicama gdje se natječemo. I to je sve. Nema centralizacije ni političke teme u tome, samo provjera jesu li sve liste zadovoljile zakonsku obavezu – tvrdi Brumnić.