Pravila u turizmu

NOVI ZAKONSKI OKVIR Zdravstveni turizam već dogodine otvara 2.000 novih radnih mjesta?

Jagoda Marić

Turističke agencije će prvi put moći nuditi pakete zdravstvenih usluga  / NL arhiva

Turističke agencije će prvi put moći nuditi pakete zdravstvenih usluga / NL arhiva

Ministar turizma Gari Cappelli kaže da je većina investicija već pripremljena, a posebno je istaknuo projekte u daruvarskoj i lovranskoj bolnici, te kinesko ulaganje u bolnicu u Krapini 



 Nova pravila iz prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu donose manje kazne za prekršaje u turizmu, ali i manje, nadaju se u Vladi, administrativne prepreke, a jačaju pojedine usluge u turizmu, primjerice zdravstveni turizam. Sve to, uvjeren je premijer Andrej Plenković, već bi sljedeće godine trebalo pridonijeti tome da ovogodišnja, rekordna sezona »bude druga najbolja«, odnosno da rezultati u 2018. godini budu još i bolji.


Predstavljajući zakon na sjednici Vlade, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je jučer da zakon, uz smanjenje prekršajnih kazni, omogućava i da se određene nepravilnosti koje uoče inspektori isprave bez kažnjavanja.



– Prijedlog zakona koji je upućen u saborsku proceduru u svakom slučaju je dobar korak k usuglašavanju zakonskih normi, a očekuje se da će se uskoro tome priključiti i izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se u potpunosti regulirala djelatnost zdravstvenog turizma. To će olakšati mogućnosti pružanja turističkih usluga u zdravstvenim ustanovama, ali i onima koji se bave turističkom djelatnošću da prodaju pakete zdravstveno-turističkih usluga – prokomentirao je jučerašnju odluku Vlade dr. sc. Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera. Ističe da su svojim prijedlozima, kako onima o iskustvima i prilagodbi svakodnevnoj praksi, tako i konkretnim prijedlozima normi, pridonijele i članice Klastera, a i prije osnivanja ove udruge, Primorsko-goranska županija kroz svoju Strategiju razvoja zdravstvene industrije PGŽ-a, te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, čiji su stručnjaci aktivno sudjelovali u kreiranju nove regulacije djelatnosti zdravstvenog turizma. (S. Ba.)





Krug pružatelja usluga


Ministar Cappelli kazao je da je to prvi put da se u Hrvatskoj zakonski rješava pitanje pružanja turističkih aranžmana. Procijenio je da će zakon stvoriti uvjete za 350 milijuna eura investicija u projekte zdravstvenog turizma. Te bi investicije trebale značiti i do dvije tisuće novih radnih mjesta. Uz to bi ukupne investicije u turizam u 2018. godini bile gotovo 1,3 milijarde eura.


– Turističke agencije će prvi put moći nuditi pakete zdravstvenih usluga u specijalnim bolnicama, lječilištima ili privatnim poliklinikama. Pakete će moći nuditi i same zdravstvene ustanove, kroz posebno osnovana poduzeća za tu namjenu – pojasnio je Cappelli. Kaže da je većina investicija od 350 milijuna eura već pripremljena, a istaknuo je projekte u daruvarskoj i lovranskoj bolnici, te 20 milijuna eura vrijedno kinesko ulaganje u bolnicu u Krapini.


Ministar je pojasnio da bez zdravstvenog turizma sljedeće godine očekuje investicije u turizmu od oko 930 milijuna kuna, što je 15 posto više od ovogodišnjih 800 milijuna kuna, iako su mnogi procjenjivali da će doći do pada investicija.


Novi zakon, koji bi trebao ojačati usluge zdravstvenog turizma, propisuje da su usluge zdravstvenog turizma usluge organiziranja ili posredovanja, usluge prijevoza, turističkog transfera i smještaja, pojedinačne usluge ili kao organizirano putovanje, koje se pružaju korisnicima zdravstvenih usluga zdravstvenog turizma.


Širi se krug pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, tako da uz specijalne bolnice i lječilišta, taj posao mogu obavljati i druge zdravstvene ustanove i trgovačka društva iz zdravstvene djelatnosti.


Posebno se regulira kongresni i vjerski turizam, tako da se omogućava crkvi i vjerskim zajednicama organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere. U tom slučaju mogu se organizirati putovanja do najviše dva dana, uključujući jedno noćenje, uz pisano odobrenje tijela vjerske zajednice nadležnog za izdavanje takve potvrde, uz uvjete kao što su propisani za sindikate i udruge.



Za pokretanje jačeg razvoja zdravstvenog turizma i povećanje njegovih prihoda s 300 milijuna eura na mogućih oko milijardu eura za dvije-tri godine, osim izmjene zakonskih propisa, iznimno su važne investicije, pogotovo privatnog sektora, poticaji države te jača promidžba, poručeno je u četvrtak s Prvog investicijskog foruma zdravlja i turizma Adriatic regije.


Forum, koji organizira tvrtka Medicinska grupa, čiji je osnivač, liječnik i konzultant Miljenko Bura, okupio je više od sto sudionika iz Hrvatske i regije te iz Turske, SAD-a, Austrije i drugih zemalja, većinom zainteresiranih investitora.


Na forumu su prvi put predstavljeni i konkretni projekti zdravstvenog turizma koji su spremni za investiranje.


»Cilj nam treba biti da nam u zemlji stalno boravi oko 200 tisuća turista zbog ponude zdravstvenog turizma i u državnim i u privatnim ustanovama te da dio njih u Hrvatskoj boravi više mjeseci, neki i cijelu godinu, a neki i da se zbog odličnih uvjeta tu presele živjeti«, poručio je Bura. (Hina)



Važno tržište


Novinari su nakon Vlade pitali ministra Cappellija zašto i on ne sudjeluje u izaslanstvu koje će sljedećeg tjedna s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović posjetiti Rusku Federaciju, a on je odgovorio da je tu zemlju posjetio početkom godine te je najavio mogući novi posjet početkom 2018., ako se hrvatska reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u nogometu.


Istaknuo je da je rusko tržište važno jer je u Hrvatsku iz te zemlje došlo više oko 115 tisuća turista, što je rast od 11 posto. Razgovara se, objasnio je ministar, i o mogućnosti ubrzavanja dobivanja viza za ruske turiste.


– Ako se, pak, reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo, vrlo ćemo kvalitetno predstaviti Hrvatsku kroz gastronomiju, ponudu hrvatskog turizma i investicija te kulturu, najavio je Cappelli.


Govoreći o rezultatima u ovoj godini, Cappelli je kazao da je na jučerašnji dan bilo oko 98,5 milijuna ostvarenih noćenja i 17,3 milijuna posjetitelja, što je 12 ili 13 posto više nego prošle godine.


– Bitno je da su i financijski rezultati jako dobri, u prvom polugodištu je ostvareno oko 11 posto više prihoda od turizma nego lani – kazao je ministar.