Afera dnevnice

NOVI OBRAT Sudac istrage u slučaju Saucha zatražio izuzeće, žali se na pritiske

P. N.

Sudac Mittermayer u dva je navrata, u svibnju i srpnju ove godine, ukidao USKOK-ovo rješenje o proširenju istrage protiv Sauche i Zeljko



U aferi Dnevnice došlo je do novog neobičnog obrata – sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Oliver Mittermayer zatražio vlastito izuzeće iz ovog slučaja, objasnivši, kako neslužbeno doznaje Telegram, da se nalazi pod prevelikim pritiskom DORH-a i medija.


Sudac Mittermayer u dva je navrata, u svibnju i srpnju ove godine, ukidao USKOK-ovo rješenje o proširenju istrage protiv Sauche i Zeljko, da bi ono bilo potvrđeno tek početkom kolovoza.


Mittermayer je tvrdio da rješenje o proširenju istrage protiv Sauche nije zakonito, budući da u Zakonu o kaznenom postupku uopće nije postojao pojam “proširenje istrage”. USKOK se na tu njegovu odluku žalio uvjeravajući izvanraspravno vijeće da je sučev stav suprotan dotadašnjoj sudskoj praksi, piše Telegram.




U konačnici se slučaj toliko prolonirao da su u međuvremenu, krajem srpnja, na snagu stupile izmjene Zakona o kaznenom postupku prema kojima je ponovno vraćena mogućnost poširenja istrage. Nakon toga je istraga i službeno proširena.


Saucha je u međuvremenu zatražio novo grafološko vještačenje spornih potpisa na sumnjivim putnim nalozima preko kojih se izvlačio novac što je USKOK odbio. Taj njegov dokazni prijedlog završio je ponovno kod suca Mittermayera kojeg je elektronski sustav dodjele predmeta na Županijskom sudu u Zagrebu, odabrao za suca istrage koji bi trebao odlučiti hoće li novo vještačenje biti provođeno.