Raskorak

NOVI KAMEN SUKOBA Na Ibleru različiti stavovi o istim pitanjima, ovaj put ih posvađali – ribari

Dražen Ciglenečki

Bernardić bi da Vlada plaća kazne ribarima, dok velik dio SDP-a smatra da to nije dobro jer bi značilo da bi se time priznao suverenitet Slovenije na dijelu Piranskog zaljeva



ZAGREB – SDP-ov sustav akcijskih radnih grupa, koji bi trebao poboljšati artikulaciju stranačkih politika i time u konačnici rejting SDP-a, zasad se pokazuje kao potpuni promašaj. Naime, predsjednik SDP-a Davor Bernardić javno iznosi stavove o važnim temama, a da se prethodno uopće nije konzultirao s radnim skupinama zaduženim za područje o kojem govori. Da bi stvar bila još gora, SDP-ovci kojima je povjereno da se bave određenim segmentom zastupaju stavove izravno suprotne Bernardiću, što onda proizvodi dojam posvemašnje nekoordiniranosti stranke.


Bez koordinacije


Nekoliko dana nakon što je u Ogulinu održan sastanak na kojem je promoviran novi način funkcioniranja SDP-a, član predsjedništva Domagoj Hajduković, voditelj radne grupe za vanjsku politiku i EU, postavio je u Saboru zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću »jesu li usuglašeni vanjskopolitički prioriteti između predsjednice Republike i predsjednika Vlade«. Plenković mu je odgovorio da se on redovno čuje i koordinira s Kolindom Grabar-Kitarović, a Hajduković mu je uzvratio da je »slika koja ide prema van da naša vanjska politika nije koordinirana i nije usuglašena«.


No, SDP tu nije ništa bolji. U subotu je Bernardić posjetio Krapinu i tamo je novinarima izjavio da bi Plenkovićeva vlada morala umjesto hrvatskih ribara platiti kazne koje bi im stigle iz Slovenije zbog navodnog ulaska u njihovo teritorijalno more u Piranskom zaljevu. Ali, jučer je SDP-ov zastupnik Joško Klisović, član radne grupe za vanjsku politiku i EU, govorio drukčije.




– Ako dođu takve kazne našim ribarima, prema dogovoru koji imaju s ministrima, oni će to poslati našoj Vladi. No, ja ne mislim da Vlada treba to platiti, ni u kojem slučaju. Time bi priznala suverenitet Slovenije na tom dijelu Piranskog zaljeva – upozorio je Klisović gostujući na HTV-u. Njegovo je razmišljanje sasvim jasno. Kad bi službeni Zagreb podmirivao spomenute kazne ribarima, bio bi to znak da Hrvatska više ne polaže pravo na sporni komad Piranskog zaljeva, koji je arbitražnom odlukom dodijeljen Sloveniji. Zanimalo nas je stoga što o Klisovićevom istupu misli Hajduković, formalno mu nadređeni u SDP-ovoj radnoj grupi za vanjsku politiku i EU.


Ne misle isto


– Predsjednik stranke Bernardić nije me o ovome ništa pitao prije nego što je dao izjavu u Krapini. Naša radna grupa nije još raspravljala o problemu tih kazni, ali sigurno ćemo i o tome razgovarati kad se sastanemo u utorak. Inače, ja se slažem s Klisovićem. Najbolje bi bilo kad Slovenija ne bi slala nikakve kazne, ali budući da to već čini, mi bismo plaćanjem kazni faktično priznali da ribari povrjeđuju slovensku granicu i ulaze u njihovo more, a to je zapravo hrvatski državni teritorij – kazao nam je Hajduković.


Dakle, Bernardić je u raskoraku ne samo s Klisovićem, nego i s voditeljem radne skupine koja bi trebala pripremati stavove SDP-a o vanjskoj politici, pa tako i o svim aspektima odnosa sa Slovenijom. Što ako se onda danas ta grupa sastane i priopći da Vlada nikako ne bi smjela preuzeti plaćanje kazni ribarima? Član ove SDP-ove radne grupe je i Bojan Glavašević, koji je već u Ogulinu imao primjedbi na ideju o formiranju tih posebnih tijela, kojih je sada 20. I on je na strani Klisovića, »vrlo iskusnog diplomata koji zna da bi Hrvatska plaćenjem kazni priznala Sloveniji suverenitet na tom teritoriju«.


– Vjerujem da većina članova naše radne grupe misli to isto. Te su grupe zamišljene kao mehanizam za brzi odgovor SDP-a na neke situacije. Ne mogu reći da one same po sebi ne funkcioniraju. Kolega Hajduković našu vodi vrlo agilno, doista se jako trudi. Ali, nažalost, predsjednik se ne konzultira s radnim grupama i ovo je već drugi takav slučaj. Osobno vodim grupu za kulturu i medije, a predsjednik Bernardić nije s nama razgovarao o slobodi medija i satire, i iznosio je o tome samo svoje stavove – ističe Glavašević.