Odnos prema migrantima

NOVI DETALJI Snimke termovizijskih kamera s nasiljem prema izbjeglicama redovno nestaju?

Jasmin Klarić

Foto M. Mrkonjić / PIXSELL

Foto M. Mrkonjić / PIXSELL

U grupi su bez pratnje bila i djeca od 12 i 15 godina. MUP je na to upozoren te najavio da će upozoriti policijske uprave o potrebi poštovanja Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja



Iako je pet dana ranije izjavio kako na temu policijskog tretmana ilegalnih migranata ne bi ulazio u javne polemike, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je jučer gostujući na Hrvatskom radiju neizravno prozvao Pučko pravobraniteljstvo zbog priče o navodnom protjerivanju devetogodišnjeg migranta bez roditeljske pratnje. »U javni prostor izašlo je nešto što nije prije s MUP-om bilo iskomunicirano. Ne znam koji su razlozi za jedan takav istup«, kazao je Božinović, dodavši da je od Glavnog ravnatelja policije tražio izvješće o tom slučaju. »Znam da su u MUP-u pokušali doznati o kojem se konkretnom slučaju radilo. Glavni ravnatelj je poslao pismo pravobraniteljici da mu dostavi podatke o slučaju«, kazao je ministar.


Zakon o granici


Podsjetimo, slučaj navodnog protjerivanja devetogodišnjeg dječaka samo je jedan od slučajeva na koje je upozorila pučka pravobraniteljica Lora Vidović krajem siječnja u dopisu glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu i zatražila istragu postupanje MUP-a prema iregularnim migrantima, s posebnim naglaskom na slučaj koji je u studenom doveo do pogibije šestogodišnje Madine Hosseini. U dopisu pučke pravobraniteljice nižu se teške optužbe na račun MUP-a: skrivanje dokaza, namjerno zaobilaženje zakona, prikrivanje postupanja, ilegalno lišavanje slobode, uporno odbijanje MUP-a za preispitivanjem postupaka na koje je pravobraniteljstvo upozorilo…


Ministar je, pak, jučer ponovio kako MUP provodi zakon na granici Hrvatske, odnosno provodi one mjere koje se dogovaraju na razini EU-a. »Sve to radi potpuno u skladu sa zakonom i zaštitom hrvatskih interesa«, kazao je Božinović, te podsjetio da se protiv ilegalne migracije bore sve države svijeta, pa tako i Hrvatska. Pojasnio je i da većina migranata ne želi ostati u Hrvatskoj, te da izbjegavaju i identifikaciju kako bi izbjegli da ih policije drugih zemalja vrate u Hrvatsku.




No, detalje priče o protjerivanju maloljetnika uspjeli smo jučer ipak doznati iz dobro upućenih izvora. Naime, djelatnici pravobraniteljstva su prošle godine na terenu naišli na slučaj grupe od 38 migranata u kojoj se, osim dječaka rođenog 2008. godine, nalazilo još dvoje djece, starih 12 i 15 godina. Za devetogodišnjaka je policija navela da je u pratnji oca, ali kako su svi bili bez identifikacijskih dokumenata, zapravo se ne zna je li osoba koja je tvrdila da je otac djetetu doista bila u rodu s njim. Za dvoje ostale djece se ne spominje da su bili u ičijoj pratnji. Prema njima se nije provodio ni zakonom propisani postupak, niti Protokol o postupanju s djecom bez pratnje.


Posebna zaštita


»Djeca su pod posebnom zakonskom zaštitom upravo zbog krijumčarenja ljudima. Što ako su krijumčari bili u njihovoj grupi?«, pita se naš sugovornik. Kako doznajemo, MUP je o tom slučaju upozoren, i slijedom toga najavio da će upozoriti policijske uprave o potrebi poštovanja Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja. Policija je, nadalje, i o svim drugim slučajevima o kojima se govori u dopisu Pravobraniteljstva DORH-u redovno izvještavana.


Posebna su priča snimke termovizijskih kamera, koje policija uredno čuva. No, nekoliko puta se dogodilo da za vrijeme u kojem su migranti tvrdili da je policija nepropisno postupala, uključujući tjeranje preko granice i uporabu nasilja – snimaka nema. Konkretno, ako se događaj zbio od deset do jedan do pola dva – točno u to vrijeme se snimka – prekida.


O postupanju policije i dopisu pučke pravobraniteljice DORH-u će, podsjetimo, 1. ožujka raspravljati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na niz pitanja našeg lista upućenih MUP-u i dalje čekamo odgovore.