Preseli pa "povuci"

NOVA VLAST, NOVO SJEDIŠTE Ministarstvu Gabrijele Žalac duplo veći prostor i više zaposlenih

Gabrijela Galić

Gabrijela Žalac / Foto D. KOVAČEVIĆ

Gabrijela Žalac / Foto D. KOVAČEVIĆ

U Europskoj uniji ocjenjuju da je Hrvatska "potkapacitirana" za povlačenje EU novca



ZAGREB – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) praktično se sa svakom promjenom vlasti seli na novu lokaciju. Nakon četiri godine provedene u nekadašnjim prostorima Privredne banke u Ulici Antuna Račkog, od početka svibnja to je ministarstvo smješteno u prostorima Croatia osiguranja u Miramarskoj cesti. Sudeći prema odluci Vlade sa zadnje sjednice, na kojoj je MRRFEU-u odobreno 37,776 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za pokrivanje dijela troškova zakupa prostora, idućih pet godina ne bi se trebali seliti. Ukupni troškovi petogodišnjeg najma gotovo dvostruko većeg poslovnog prostora iznose nešto više od 42,766 milijuna kuna s uključenim PDV-om.


U Ministarstvu regionalnog razvoja ističu kako će se 60 posto tih troškova financirati iz europskih sredstava, a do preseljenja je došlo jer im je istekao najam, a i prostor u Račkoga 6 postao je pretijesan.


»Osim isteka ugovora u prijašnjoj zgradi, Ministarstvo je bilo primorano pronaći novi adekvatan prostor kako bi u što kraćem roku ispunilo zahtjeve Europske komisije za osiguravanje novih radnih mjesta u svim tijelima sustava upravljanja i kontrole korištenja EU fondova«, navode u Ministarstvu na naš upit. Do prije desetak dana MRRFEU je stolovao u 4,8 tisuća četvornih metara prostora, a preselili su se u poslovni prostor od 8,4 tisuće četvornih metara koji je jeftiniji. Za prostor u širem centru plaćat će 84,81 kunu po kvadratu, dok je cijena najma u centru grada bila 115,75 kuna po četvornom metru.




Osim niže cijene po kvadratu, navode u Ministarstvu, trošak umanjuje i činjenica da je, zbog porasta broja zaposlenika koji rade na EU poslovima, čak dvije trećine prostora prihvatljivo za financiranje sredstvima iz Tehničke pomoći Europske unije, dok je dosad samo trećina prostora bila prihvatljiva za financiranje spomenutim sredstvima. U Ministarstvu ističu kako do kraja lipnja moraju »osigurati dodatnih 88 radnih mjesta za EU poslove kako bi zadovoljili nalaze Europske komisije i ostvarili potpunu alokaciju sredstava iz fondova«.


Naime, Komisija godinama Hrvatsku upozorava na administrativnu podkapacitiranost, odnosno nedovoljan broj službenika koji bi radili na EU fondovima. »Kako bi se realizirala sredstva u iznosu od 80 milijardi kuna, koja su Hrvatskoj na raspolaganju u financijskom razdoblju 2014.– 2020.godine, te spriječila suspenzija EU sredstava, Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) nalaže žurno osiguravanje jačanja kapaciteta u tijelima sustava upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, najkasnije do 30. lipnja 2017.godine«, objašnjavaju u Ministarstvu, podsjećajući kako ih EK u brojnim dopisima upozorava na potkapacitiranost sustava i opasnost od suspenzije sredstava. Prema sistematizaciji radnih mjesta, ministarstvo koje je najodgovornije za povlačenje sredstava iz EU fondova trebalo bi imati ukupno 330 zaposlenih.


Kada se prije četiri godine, dok ga je vodio SDP-ov Branko Grčić, Ministarstvo preselilo u prostore Privredne banke – iz MORH-ove zgrade na Krešimirovu trgu (u koju se vratio MORH) – zapošljavalo je 192 dužnosnika, službenika i namještenika. Godinu dana kasnije u Ministarstvu je bilo 205 zaposlenih, da bi ih u 2015. bilo 217, a lani je na platnom spisku bilo još 19 zaposlenih. Trenutno zapošljavanju 254 službenika i namještenika. Osim samog prostora za zaposlenike, navode u ministarstvu, prethodna zgrada imala je manjak prostora za održavanje sastanaka i informativno-obrazovnih radionica i edukacija za koje se plaćao najam.