Nema spajanja, ali...

NOVA PRESLAGIVANJA NA CENTRU? Čačić: Neću biti na čelu novog HNS, ali suradnja je moguća

Zlatko Crnčec

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Naravno da je, načenlo govoreći, suradnja moguća ako se HNS bude razvijao na neki novi način i ako se vrati nekim vrijednostima. Oni u rujnu imaju izbore i vidjet ćemo što će se dogoditi, rekao nam je Čačić



ZAGREB – Predsjednik Narodne stranke – reformisti i varaždinski župan Radimir Čačić odbacio je bilo kakvu mogućnost da bi se spajanjem njegove stranke i HNS-a mogla stvoriti nova politička opcija kojoj bi on bio na čelu.


– Nemam nikakvih ambicija u tom smislu. Niti jesam niti ću poduzimati bilo kakve aktivnosti u tom smjeru, rekao je jučer Čačić za naš list. Dodao je da u ovom trenutku HNS niti nema pravo vodstvo budući da je dosadašnji predsjednik stranke Ivan Vrdoljak dao ostavku, a naslijedio ga kao vršitelj dužnosti njegv zamjenik Predrag Štromar.


– Osim toga dosadašnji predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec javno se povukao sa političke scene na razini države. Tako da je u ovom trenutku u HNS-u svojevrsna amorfna situacija, da se blago izrazim. Naravno da je, načelo govoreći, suradnja moguća ako se HNS bude razvijao na neki novi način i ako se vrati nekim vrijednostima. Oni u rujnu imaju izbore i vidjet ćemo što će se dogoditi, rekao je Čačić.




Dodao je da je njegova stranka predizborno surađivala s HNS-om u Međimurskoj županiji gdje je u utrci za župana već u prvom krugu pobijedio Posavec dok je za njegovu zamjenicu izabrana reformistica Sandra Herman.


– Zasad imamo tu jednu točku suradnje. Nadamo se da će tako u Međimurju biti i ubuduće i nema nikakvog razloga da se ova suradnja ne proširi i na druge županije ako nađemo zajednički jezik. Ali govorim o suradnji, a nikako ne i o bilo kakvom udruživanju naših dviju stranaka, rekao je Čačić. Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar bio je jučer nedostupan za komentar.


Ideju da bi Čačić mogao postati predsjednik nove stranke u koju bi ušli HNS i reformisti iznijela je jučer na televiziji N1 Čačićeva suradnica Ankica Mamić.


– To bi bilo dobro rješenje za sve, odgovorila je Mamić na pitanje »je li moguće da se spoje Čačićevi reformisti i HNS«. Odgovarajući pak na pitanje je li moguć povratak povratak Čačića na čelo HNS-a Mamić je odgovorila da »da bi to bilo dobro«, te da bi to »omogućilo i jednima i drugima da bolje funkcioniraju, ne postoji problem koji bi se tome popriječio«.


Iako se politička pozicija HNS-a radikalno promijenila nakon što je ova stranka ušla u Vladu Andreja Plenkovića još uvijek su odnosi narodnjaka i Čačića opterećeni događajima iz prošlosti, ponajviše njegovim izbacivanjem iz HNS-a 15. siječnja 2014. godine.


– Kada su 2015. dogovarali koaliciju sa SDP-om HNS je potpisao da neće nikada koalirati s HDZ-om, a u sporazum je pokušao unijeti i zabranu koaliranja s reformistima. Na kraju ono što su potpisali nisu poštovali, a ono što nisu na kraju jesu, rekao je Čačić.


On je početkom 2014. bio izbačen iz HNS-a zbog navodnog narušavanja ugleda stranke, odnosno zbog sastanaka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem oko zajedničkog izlaska na izbore njegove stranke i HNS-a. U vrijeme izbacivanja iz HNS-a Čačić je bio u zatvoru u Puli gdje je služio kaznu od 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom početkom 2010. godine u Mađarskoj. Čačić je iz zatvora izašao u svibnju 2014. i ubrzo nakon toga osnovao je Narodnu stranku – reformisti kojoj je postao i prvi predsjednik.