Optužbe Nikole Grmoje

NOVA AFERA Glavna tajnica MVEP-a godinama nezakonito primala plaću u konzulatu u Sidneyu?

Hina

Javnost, kaže Grmoja, zaslužuje znati zbog čega predsjednik vlade prikriva moguće prijevare počinjene u veleposlanstvima RH u Canberri i Washingtonu, o kojima je predstavkama osobno obaviješten više puta – što dokazuju dostavljene e-poruke ali i poštanske povratnice



Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja upozorio je u utorak na »moguću veliku aferu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova«, s kojom je, tvrdi, upoznat kompletni državni vrh i DORH koji nisu reagirali.


»Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću još u veljači pristigao je dokumentima potkrijepljen podnesak hrvatskog profesionalnog diplomata sa, kako on tvrdi, nepobitnim dokazima o sudjelovanju više diplomata iz MVEP u organiziranim prevarama na štetu Državnog proračuna. Zaprimljeni dokumenti ukazuju na to da je sadašnja glavna tajnica MVEP-a godinama primala plaću u generalnom konzulatu RH u Sydneyu gdje je bila, kako stoji u predstavci, lažno i protupravno raspoređena, dok je u stvarnosti bila raspoređena u Veleposlanstvu RH u Canberri, zajedno s mužem koji je u istom tom veleposlanstvu veleposlanik«, poručio je Grmoja u slobodnoj raspravi.


Podsjetio je i kako je prema Pravilniku Ministarstva izrijekom bilo zabranjeno raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstva kojima ti isti veleposlanici upravljaju.




»Zaprimljeni dokumenti ukazuju da je isti diplomat još prošle godine pisano obavijestio ministricu Pejčinović Burić o sudjelovanju više diplomata iz MVEP-a u toj prijevari. Međutim, ministrica, suprotno njezinoj zakonskoj obvezi, nije pokrenula postupke zbog kršenja službene dužnosti protiv diplomata koji su počinili i prikrivali prijevaru, nego ih je zadržala, i to na visokim upravljačkim položajima u ministarstvu«, navodio je Mostovac.


Isti je hrvatski diplomat, tvrdi, sve dokumente prošle godine predstavkom izravno dostavio predsjedniku Vlade, a nakon što mu iz Vlade nije odgovoreno, novom predstavkom je osumnjičio predsjednika Vlade Plenkovića za korumpiranost i pružanje političke zaštite počiniteljima razotkrivene prijevare.


»U istoj predstavci, još u siječnju, gospodinu Plenkoviću ukazano je na Izvješće Ureda državne revizije za MVEP u 2016. u kojem je utvrđeno da je gospodin Joško Paro, bivši veleposlanik RH u Washingtonu, više godina oštećivao Državni proračun RH mjesečno protupravno isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu«, rekao je Grmoja. Umjesto, kaže, da bude sankcioniran zbog teške povrede službene dužnosti, bivši veleposlanik Paro je nakon mjesec dana postavljen za načelnika Diplomatske akademije MVEP-a.


Diplomat koji je prijavio prijevaru, kazao je Grmoja, kaznenom je prijavom prošle godine izvijestio i DORH, no DORH niti nakon zakonskog roka od šest mjeseci nije odgovorio.


»Diplomat koji je prijavio prijevaru podneskom se obratio svim potpredsjednicima Sabora nakon što je gospodin Jandroković zaprimljene dokumente odbio dostaviti saborskim zastupnicima – iako je to dužnost predsjednika Sabora precizno utvrđena Poslovnikom. Do danas predsjednik Vlade Plenković nije uopće reagirao, a predsjednik Sabora i dalje skriva dokumente. Hoćemo li i ovaj put slušati omiljenu PR frazu gospodina Plenkovića kako nijedan e-mail nije poslan njemu«, pitao se.


Javnost, kaže Grmoja, zaslužuje znati zbog čega predsjednik vlade prikriva moguće prijevare počinjene u veleposlanstvima RH u Canberri i Washingtonu, o kojima je predstavkama osobno obaviješten više puta – što dokazuju dostavljene e-poruke ali i poštanske povratnice.


Jandroković: Ne bih želio presuđivati bez dovoljno informacija


Prozvani predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio mu je kako će odluku donijeti DORH.


»Radi se o kaznenoj protiv određenih dužnosnika. Dakle, kako da ja znam da li je netko počinio kazneno djelo ili ne, o tome će donijeti odluku DORH. I upoznati sam s time. Procijenio sam, ako je podnesena kaznena prijava, da će DORH procijeniti da li je ili nije. Ja sam radio u državnoj upravi i znam da je takvih slučajeva jako puno i vrlo često završavaju na način da se to odbije. Tako da ne bi volio presuđivati bilo kome bez dovoljno informacija i spremnosti i poznavanja cijele problematike«, rekao je Jandroković.