Revizija povijesti u šibenskoj knjižnici

NISU RAČUNALI NA OTPOR U Gradskoj knjižnici Šibenik najavili predstavljanje knjige koja vrijeđa žrtve Jasenovca

P. N.

foto: internet arhiva

foto: internet arhiva

- Laž kad se ponovi sto puta postaje istina. To Vas očito ne zabrinjava u naletu revizionizma i negativnosti u našem društvu. Svaka Vam čast kad ne znate što je dobro za jedno pozitivno i zdravo društvo, navodi se u jednom komentaru.



Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je da će se u sutra (četvrtak 29.11.2018. godine) u njezinim prostorijama odigrati predstavljanje knjige “Radni logor Jasenovac” autora Igora Vukića. U pitanju je revizionističko štivo kojim se želi dokazati da je Jasenovac bio radni logor, u kojem zatvorenici nisu niti izbliza likvidirani u onom broju u kojem to tvrdi službena postavka Spomen područja Jasenovac. Podsjetimo, tamošnji poimenični popis žrtava logora daje brojku od 83 tisuće ubijenih u Jasenovcu.


Knjiga Igora Vukića, Radni logor Jasenovac, krajnje je kontroverzno, revizionističko štivo, koje ide u red s nastojanjima poput onog iz devedesetih, kad je famozna Saborska komisija za istraživanje žrtava rata i poraća Vice Vukojevića zabilježila da je u Jasenovcu ubijeno tek par tisuća ljudi.


Nedavno se od Vukićeve knjige morala ograditi i povijesnom revizionizmu sklona Hrvatska radio-televizija, koja je knjigu predstavila u svom jutarnjem programu, u skladu sa svojom sve prisutnijom praksom promicanja revizionističkih ideja na javnom informativnom servisu.




Najavljujući revizionistički event u svojim prostorijama, Gradska knjižnica iz Šibenika po svemu sudeći nije računala na lavinu negativnih komentara koji su uslijedili. Zbog tih komentara uskoro je uslijedila i ograda. Administrator stranice Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ dao je do znanja da knjižnica “nije organizator predstavljanja knjige „Radni logor Jasenovac“ Igora Vukića”.


– Knjižnica je samo ustupila svoj prostor za promociju, stoga vas molimo da svoje primjedbe na knjigu uputite autoru ili nakladniku. Predstavljanje u Knjižnici ne doživljavamo kao reklamu ili promidžbu knjige: ona će tu imati svoju publiku, koju inače ima kao čitatelje. Knjižnice nisu, ne žele, niti bi trebale biti cenzori, kao javne ustanove otvorene su za različita događanja: tribine, predavanja, promocije knjiga…, na kojima se obično iznose različiti svjetonazorski, ideološki, politički, vjerski stavovi i uvjerenja, napisali su iz šibenske gradske knjižnice.


Međutim, pratitelji Gradske knjižnice na Facebooku nisu bili zadovoljni ovim obrazloženjem.


– Laž kad se ponovi sto puta postaje istina. To Vas očito ne zabrinjava u naletu revizionizma i negativnosti u našem društvu. Svaka Vam čast kad ne znate što je dobro za jedno pozitivno i zdravo društvo, navodi se u jednom komentaru.


U drugom, pak, piše da je odgovor knjižnice smiješan, a autor poziva knjižnicu da već “sutra ugostiti Šešelja”, da predstavi svoje knjige.


– Gradske knjižnice nisu vaše privatno vlasništvo pa da ste lišeni ikakve odgovornosti, navode nezadovoljni predstavljanjem revizionističke Vukićeve knjige, jedne od onih koje u civiliziranom svijetu ne mogu biti predstavljane u državnim ustanovama.