Iz prve ruke

NIŠTA BEZ VEZE Je li župan Goran Pauk pričom o uhljebljivanju prekršio Kazneni zakon?

Jasmin Klarić

Nesvakidašnje priznanje – Goran Pauk  / snimio N. REBERŠAK

Nesvakidašnje priznanje – Goran Pauk / snimio N. REBERŠAK

Kadroviranje, odnosno zapošljavanje, jedan je od ključnih mehanizama sustavnog zarobljavanja lokalnih vlasti koji služi širenju mreža, kontroli nad tim mrežama i distribucijom resursa, povećanju mogućnosti reizbora i osiguravanju političke potpore, kaže Jelena Berković iz GONG-a 



»Ja ne mogu dobit’ posao u ovome gradu zato jer odbijam se učlanit’ u bilo koju od tih stranaka«, anonimni je citat građanina Dubrovnika, objavljen u istraživanju udruge GONG »Naša zarobljena mista« ovog lipnja.


Jedan drugi građanin istoga grada, inače oboje označeni u istraživanju kao »birači opozicije«, zborio je o iskustvu koje je imala njegova kći kad se javila na natječaj za posao gdje se suočila s negativnim odgovorom i zanimljivim objašnjenjem: »Ne, bili bi te primili da ti je brat u stranci, to ti je brat kriv, nije ti brat u stranci«.


Da je vrlo slično u gotovo svakoj hrvatskoj lokalnoj sredini, najlošije je čuvana javna tajna hrvatske stvarnosti.




Ipak, onako otvoreno kako je o zapošljavanjima govorio šibensko-kninski župan Goran Pauk, ovih dana u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, nitko nikad od političara se nije usudio zboriti.


– Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio »preko veze«. Nema onog tko se javio za neki posao, a da nije imao neku »preporuku«, neku »vezu«. Volio bih da sam ih puno više »uhljebio«. To mi je, vjerujte, teži dio posla, objašnjavati ljudima da nešto ne može, slušati ih i lakonski im obećavati »riješit ćemo nešto«. Nisam sklon takvim obećanjima, tu sam preoprezan i zato mnogi misle da sam bahat, da ne želim pomoći. Dnevno bar pola radnog vremena potrošim na rješavanje egzistencijalnih problema ljudi i zbrinjavanje. Kad bih svima išao pomoći, ništa drugo ne bih stigao odraditi…


Tako je govorio Pauk.


Što kaže zakon?


O zapošljavanju »preko veze«, međutim, nešto bi mogao govoriti i Kazneni zakon.


U članku 291. govori se o zlouporabi položaja i ovlasti. »Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«. Ukoliko je pritom napravljena znatna šteta ili stečena znatna korist, kazna se može podebljati na 12 godina.



GONG je u zaključku svog istraživanja “Naša zarobljena mista” ponudio preporuke kojima bi se situacije poput ovih u budućnosti izbjegle. Među ostalim, preporučili su ukidanje  ovlasti gradonačelnika, načelnika i župana da samostalno definiraju sistematizaciju i uvjete radnih mjesta u lokalnoj samoupravi, koja bi trebalo međusobno ujednačiti. Zatražili su, kako podsjeća Berković, da se ukine mogućnost da skupštine javnih poduzeća čini samo jedna osoba te demokratizira upravna i nadzorna tijela javnih institucija i javnih poduzeća kroz propisivanje multi-sektorskog sastava takvih tijela, zatim propisivanje obaveze imenovanja stručnih i kompetentnih osoba na te pozicije, temeljem javnih natječaja, te uvođenje obaveze zapošljavanja temeljem javnih natječaja u svim lokalnim javnim poduzećima, uz striktno pridržavanje kriterija stručnosti.No, oko tih preporuka, veli Berković, “nažalost još nema pozitivnih komentara vlasti”.



Ima i još. Članak 295. – »Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«.


Je li u nekom od ova dva članka zakona sadržana priča o vezama, preporukama i uhljebljivanju znanih i neznanih, o čemu je tako opušteno govorio šibensko-kninski župan?


Relativizacija problema


Na upit o tome preispituje li ovakve izjave, Policijska uprava šibensko-kninska do zaključenja ovog teksta nije nam poslala odgovor. Ni Paukova stranka, HDZ, nije se očitovala na rečenice svog župana koji je već tri puta zaredom pobijedio na izravnim izborima.


Jelena Berković, voditeljica GONG-ovog tima zaduženog za demokratske procese i transparentnost upozorava kako je i njihovo istraživanje pokazalo da je »kadroviranje, odnosno zapošljavanje, jedan od ključnih mehanizama sustavnog zarobljavanja lokalnih vlasti koji služi širenju mreža, kontroli nad tim mrežama i distribucijom resursa, povećanju mogućnosti reizbora i osiguravanju političke potpore«. Iako se pojam uhljeb koristi kako bi opisalo lagano dobivanje posla preko veze, s konotacijama klijentelizma, sukoba interesa i političke korupcije, Berković upozorava da svođenje tog pojma na tvrdnju da su sve poslovne preporuke ujedno i neprimjerene veze svjedoči o pokušaju relativizacije ovog društvenog i političkog problema. Ona smatra da Pauk zapravo ne razumije ni osnove poštene poslovne komunikacije, one u kakvoj preporuka od, primjerice, prethodnih poslodavaca i suradnika, služi kao verifikacija referenci o kvalitetama nekog kandidata ili kandidatkinje za posao.


Kvalitete kandidata za posao?


»Bitna je odanost«, kazao je za GONG o odnosu prema nadređenima u spominjanom istraživanju jedan zagrebački lokalni službenik.