Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. prosinca 2018.
Pravo javnosti

NISI SMIO REĆI DA SI KATOLIK: Davor Ivo Stier poručuje da vjerska uvjerenja treba biti moguće iskazati i u javnom prostoru

foto: REUTERS/Maxim Shemetov
foto: REUTERS/Maxim Shemetov
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2018. u 13:09 2018-02-06T13:09:36+01:00

"Za pluralno društvo izuzetno je važno da kršćani mogu svoja uvjerenja i na javnom prostoru artikulirati. Kršćanstvo i vjerska uvjerenja inače ne smijemo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se može iskazivati samo u crkvama ili domovima..."

SISAK - U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka crkve u utorak je u Sisačkoj biskupiji održan peti Molitveni doručak, a gost skupa bio je saborski zastupnik i bivši ministar Davor Ivo Stier, koji je govorio o ulozi kršćana u politici u Hrvatskoj i u Europi te istaknuo da vjerska uvjerenja treba biti moguće iskazati i u javnom prostoru.

Na Molitvenom doručku bili su predstavnici političkog života Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, djelatnici ordinarijata, svećenici, dekani, kanonici i drugi.

Stier je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje na tom tradicionalnom skupu, a posebno u raspravi te podsjetio kako su na Molitvenom doručku ranije bile i njegove kolegice iz Europskog parlamenta.

Na pitanje novinara koja je razlika biti ili ne biti kršćanin u politici, Stier je odgovorio kako smatra da nije naglasak na tome biti u politici kršćanin ili ne, ako se radi za zajedničko dobro.

Ipak, naglasio je koja je uloga koju kršćani imaju i zašto je to dobro za cijelo društvo.

»Za pluralno društvo izuzetno je važno da kršćani mogu svoja uvjerenja i na javnom prostoru artikulirati. Kršćanstvo i vjerska uvjerenja inače ne smijemo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se može iskazivati samo u crkvama ili domovima, nego mislim da u pluralnom društvu ima i mora biti prostora da se to iskaže i na javnom prostoru. To je razina naše demokracije i to primjenjuje hrvatsko društvo«, rekao je Stier.

Sisački biskup mons. Vlado Košić rekao je kako je zanimanje za Molitveni doručak sve veće. Ujedno je rekao kako je ovogodišnja tema - djelovanje kršćana u politici Hrvatske i Europe – važna za sve, pa je, kako je istaknuo, Sisačkoj biskupiji čast što je bila domaćinom tog susreta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka