Ocjena ustavnosti

NIJE NESLANA ŠALA Suradnik “U ime obitelji” traži od Ustavnog suda izbacivanje informatike iz škola

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti, izjavila je ministrica Divjak



Dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, podnuo je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole.


Jutarnji list piše da se Gojmerac poziva na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, te smatra da se odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.


Prijavitelj navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure – nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja. Prijavitelj smatra i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici “prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac”. 


– Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti, izjavila je za Jutarnji ministrica Divjak. 




Originalni tekst pročitajte OVDJE.