Samo u Hrvatskoj

NEZAPAMĆENI SKANDAL Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva bez dozvole susjedi srušila kuću na Pagu

Marinko Glavan

Nakon što je zid srušen, dobili smo poruku da je zainteresirana za kupnju naše parcele. Nisam mogao vjerovati, sada naša kuća odjednom više nije kuća, nego »parcela«. Znači uništiš nekome kuću, a onda mu ponudiš otkup parcele, u nevjerici je Krešimir Peranić



RIJEKA Osamdesetjednogodišnjoj starici Šimici Peranić susjedi su srušili vanjski zid stare kamene kućice u Staroj Novalji na otoku Pagu, ostavivši unutrašnjost i namještaj izložene prirodnim utjecajima, te kako tvrdi njena obitelj, narušivši statiku kuće.


Da priča bude nevjerojatnija, vlasnica susjedne parcele, po čijem je nalogu zid srušen, je Nikolina Nežić, glavna tajnica ni manje ni više nego – Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.


Nećak Šimice Peranić, Krešimir Peranić, kaže kako je ostao šokiran kada je od susjeda iz Stare Novalje dobio informaciju da netko ruši zid kuće.




– Nisam isprva mogao vjerovati da se takvo nešto događa, pa sam od susjeda zatražio da mi pošalju fotografije mobitelom, jer živim u Rijeci i nisam mogao odmah otići na Pag. Možete misliti kako sam se iznenadio kada sam vidio da se zid doista ruši – kaže Peranić, koji je odmah kontaktirao i vlasnicu susjedne parcele, s koje je zid rušen.


– U tom trenutku znao sam samo da se zove Nina, i da je ona investitor radova. Potvrdila mi je da je investitor, ali je rekla da na našoj kući ne rade ništa. Kada sam joj poslao fotografije srušenog zida, promijenila je priču, ustvrdivši kako »samo skida zid koji je opasan i koji joj smeta«, kao i da »ne brinem, jer će izgraditi novi zid«. Zatražio sam da odmah prekine sve radove i pozvao policiju u Novalji da izađe na teren i utvrdi što se događa – kaže Peranić, dodajući kako i dalje ne može vjerovati da nekome može pasti na pamet rušiti tuđu kuću bez ikakva dopuštenja.


Zatražio obustavu


Na njegovo traženje da se zaustave radovi Nežić se, tvrdi, u potpunosti oglušila, a već istog dana nastavljeno je rušenje zida.


– Ponovo telefonski kontaktiram Ninu pošto se gospođa do tog trenutka još nije predstavila imenom i prezimenom. Ona tvrdi da su radovi obustavljeni. U 18.32 sata primam od Nine SMS poruku, sljedećeg sadržaja, koja se kosi s našom dotadašnjom telefonskom komunikacijom: »Sada se zaustavljaju, očistit će i dići zid. Lijepi pozdrav«, nakon čega sam prekinuo komunikaciju s njom i ponovno se obratio policiji da zaustavi radove, jer zbog obiteljske situacije nisam odmah mogao otići u Staru Novalju – kaže Peranić.


Srušena kuća na Pagu


Srušena kuća na Pagu



Dan kasnije uspijeva kontaktirati izvođača radova te ga upoznaje sa situacijom.


– Gospodin se predstavio kao Stipe Šapić, ali nije naveo za koju tvrtku radi, niti bilo kakve druge podatke. U telefonskom razgovoru rekao mi je da su ga susjedi upozoravali da se na kući ne rade bilo kakvi radovi, što me ne čudi, jer susjedi dobro znaju da se moja teta nikad ne bi složila da se na bilo koji način dira kuća. Zatražio sam obustavu bilo kakvih daljnih radova, te da se platnom zaštite kuća i imovina u njoj koja je u potpunosti izložena.


Nikolina Nežić, Foto: ministarstvo graditeljstva


Nikolina Nežić, Foto: ministarstvo graditeljstva



U 14.48 sati istoga dana, primam od Nine SMS poruku, sljedećeg sadržaja: »Poštovani gospodine Peranić, ako ste voljni prodati svoju parcelu do mene, možemo se naći i dogovoriti«. Nisam mogao vjerovati, sada naša kuća odjednom više nije kuća, nego »parcela«.


Znači uništiš nekome kuću, a onda mu ponudiš otkup parcele, u nevjerici je Peranić, koji nam je i pokazao poruke poslane s broja telefona kojim se koristi Nežić.


Odlazak u policiju


U Staru Novalju je s tetom, vlasnicom kuće, otputovao u ponedjeljak, 16. listopada, da se uvjere u nastalu štetu.


– Ostali smo šokirani. Cijelog zida kuće više nije bilo, a sva imovina ostala je izložena na milost i nemilost kiši i vjetru. Teta je plakala. Također, nije bilo nikakve obavijesti o izvođenju radova, kao ni tko je investitor, ni tko je izvođač – kaže Peranić koji je nakon obilaska kuće, zajedno sa Šimicom Peranić, otišao u policijsku postaju u Novalji, no tamo je uslijedio novi šok.


– Tek tamo smo doznali identitet investitorice, Nikoline Nežić, kao i to da je ona glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Pa zar nas ona i njeni kolege ne bi trebali štititi od ovakve samovolje, a ne provoditi je nad nemoćnim staricama. To je sramota – zgranut je Peranić koji je policiji podnio prijavu protiv Nikoline Nežić.


Pozvao je, kako tvrdi, i građevinsku inspekciju.


– Osobno, sumnjam da će se išta dogoditi, s obzirom na »pedigre« investitora. I ovako su nas već u policijskoj postaji zaobilazili, pa se bojimo da će sve skupa završiti na dnu neke ladice – kaže Peranić, koji ne zna jesu li građevinski inspektori već izvršili nadzor po njegovoj prijavi.


Srušena kuća na Pagu


Srušena kuća na Pagu



Prijava nije, pa ipak jest


Pokušali smo to saznati u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, kojemu smo poslali upit o ovom slučaju, kao i mogućim sankcijama za počinitelja. Promptno smo, u roku od svega sedam minuta od slanja upita, dobili odgovor kako je Peranićeva prijava bila nepotpuna.


– U utorak 17. listopada 2017. godine zaprimljena je telefonska prijava nećaka suvlasnice stambene građevine u Staroj Novalji da se izvode građevinski radovi pri čemu je oštećen zid od neke građevine. Izjavljeno je da je prijava oštećenja upućena policiji u Novalji, a da će ju proslijediti i građevinskoj inspekciji.


Ta prijava nije još zaprimljena u građevinskoj inspekciji. Napominjemo da je telefonska prijava bila nepotpuna bez adrese ili nekog drugog pobližeg podatka pomoću kojeg bi se moglo locirati navedenu gradnju.


Također, kad inspekcija zaprimi prijavu, postupit će s njom kao i u svakom slučaju do sad, neovisno tko je eventualni počinitelj prekršaja, stoji u odgovoru Ministarstva.


Srušena kuća na Pagu


Srušena kuća na Pagu



Nekoliko sati kasnije dobivamo novi e-mail iz Ministarstva graditeljstva u kojemu navode da je »u međuvremenu prijava zaprimljena u područnoj jedinici građevinske inspekcije te da će građevinska inspekcija poduzeti korake u okviru zakonskih ovlasti«.


Peranić, međutim, tvrdi da nije slao nikakve nove prijave.


– U prijavi koju sam poslao točno je navedena katastarska čestica kuće, kao i svi podaci o vlasnici. Ono što u međuvremenu jesam učinio, obratio sam se medijima i Vladi Republike Hrvatske, ali nisam slao nove prijave – tvrdi Peranić.