Pobuna

NETRASPARENTNO PREUREĐENJE TRGA Stablo magnolije postaje politički problem za Bandića?

Jasmin Klarić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



ZAGREB – Stabla magnolije u proljeće su rijetko spektakularan prizor – grane prepune bijelo-rozih cvjetova svakoj lokaciji na kojoj se nalaze daju pečat čija se veličanstvenost teško može opisati riječima. Pa ipak, da bi dva stabla magnolije mogla biti politički problem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću djeluje kao debelo pretjerana konstatacija.


Što ne znači da ne bi mogla biti istinita.


Naime, prvo su prošlog petka radnici gradskog komunalnog poduzeća »Zrinjevca« uređujući Trg žrtava fašizma iskopali dva stabla magnolije koja su na tom trgu već desetljećima. Buna i nevjerica su krenule prvo po društvenim mrežama, a onda je u noći na ogradi uz gradilište osvanuo niz poruka kojima se tražilo da se zaustavi betonizacija trga i vrate stabla. Netko je porukom priupitao Bandića kako misli da će ovako vjeverice doći do Jaruna, a iduću noć je na gradilištu osvanula i nova sadnica magnolije koju je u zemlju postavio nezadovoljan Zagrepčanin (ili Zagrepčanka). Priča se ozbiljnije zakotrljala i na društvenim mrežama, na facebooku je otvorena grupa »Vratite magnoliju« koja već ima oko 1000 pratitelja, a javila se i struka – svoja priopćenja o netransparentnosti ovog, ali i drugih zahvata u zagrebačkom javnom prostoru objavili su Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.




Danas je, pak, nekoliko udruga civilnog društva ujedinjenih u inicijativu »Vratite magnoliju« na Trgu žrtava fašizma održalo tiskovnu konferenciju i zatražilo ne samo vraćanje uklonjenih stabala (koja se, kako kažu u Zrinjevcu, trenutno nalaze u rasadniku u Čretu i čekaju novu lokaciju na kojoj će biti posađene), već i hitnu obustavu radova, te široku javnu raspravu o uređenju ovog trga, ali i drugih lokacija u Zagrebu.


Stvari bi se mogle dodatne zakuhati nakon uskršnjih praznika. Kako smo doznali razmišlja se o organiziranju prosvjeda, a Vijeće gradske četvrti Donji grad (u kojem većinu imaju SDP, Zagreb je naš! i Glas) planira održati svoju sjednicu na otvorenom – na Trgu žrtava fašizma. Zamjenik predsjednika vijeća te gradske četvrti Robert Faber danas je na tiskovnoj konferenciji konstatirao kako se u ovom slučaju, ali i u drugima u Zagrebu, zaobilaze procedura, struka i građani. Uređenje Trga žrtava fašizma, pritom, trebalo je po proceduri biti predstavljeno na Vijeću gradske četvrti, ali to se nije dogodilo. »Dosta nam je devastacije grada i nagrđivanja javnog prostora u Zagrebu«, kazala je u ime inicijative »Vratite magnoliju« Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije (inicijativu osim njih tvore još Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa »A kad će park«, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, stanari Trga Žrtava fašizma, Zelena akcija i 1POSTZAGRAD).



Da bi problem sa stablima u centru grada mogao eskalirati očito je zaključio i sam gradonačelnik. Iskusni političar, koji je prvi put za čelnika grada izabran još prije 18 godina, ustvrdio je jučer poslijepodne, kako javlja Hina, da će Trg žrtava fašizma biti tri puta ljepši nakon uređednja i imati dva puta više će imati magnolija i drugog drveća nego dosad. Kazao je i kako će osobno posaditi prvu magnoliju za šest mjeseci kada se trg bude hortikulturno uređivao.



Obnova Trga po projektu za kojeg su govornici redom tvrdili da je netransparentan i koji nije prošao javni natječaj, trebala bi se odviti u tri faze, a za prvu, koja je u toku, izdvojit će se 4,2 milijuna kuna (bez PDV-a). Preuređenje je osmislila arhitektica Loredana Stunić, koja se poziva na originalnu ideju Ivana Meštrovića, koji je svojedobno za sadašnji Dom hrvatskog društva likovnih umjetnika (narodski – Džamiju) kazao: »Zamišljam tu kružnu građevinu samo na tratini usred trga«. Stoga za arhitekticu, koja je o tome govorila za Večernji list prije nešto više od godinu dana, stabla – smetaju. »Pročišćenjem hortikulture oslobodila bi se vizura na samu građevinu. Ne vidim značajnijih prepreka da se i okoliš paviljona ne vrati na izvornu ideju autora posebno jer se valorizacijom pokazalo da je više od 70 posto biljnog fonda na trgu bezvrijedno. Bit Trga žrtava fašizma, jest arhitektura i Meštrović, a velikim drvećem arhitektura se zaklanja«, kazala je Stunić.


I tako su dva stabla magnolije iz centra grada trenutno na čekanju na rasadniku »Zrinjevca«. Ali i sjeme potencijalnog političkog problema u nastajanju.