Raskorak

NERVOZA RASTE Može li kriza u Uljaniku potopiti i dosad u Istri apsolutno svemogući IDS?

Tihana Tomičić

Okupljanjem najbližih suradnika, odricanjem od ikakvih veza s Končarom, te distanciranjem od uloge Jakovčića u tom lobističkom poduhvatu, Miletić je pokazao da na svojim leđima ne želi imati teret tih aranžmana



RIJEKA Kriza u Uljaniku koja se prelila i na »3. maj«, ali i na cijelu državu, mogla bi biti vrlo opasna za IDS kao apsolutnog vladara »života i smrti« u Istri – ne samo da prosvjednici IDS-ovce drže suodgovornima za krah firme zajedno s Vladom i HDZ-om, nego je jasno da se počinju događati i moguće napukline unutar ove inače vrlo homogene stranke.


Sve je počelo onog trenutka kad je predsjednik IDS-a Boris Miletić izravno zatražio od europarlamentarca i bivšeg šefa stranke, osnivača i ideologa IDS-a Nina Jakovčića da se odmakne od potencijalnog strateškog partnera Uljanika Danka Končara.


Iako je godinama bio prozivan za sukob interesa jer je kao član Europskog parlamenta ujedno bio i član NO Afaraka, tvrtke u vlasništu Končara koju prati afera u Finskoj, Jakovčić je ostavku podnio tek kad je Miletić to od njega ultimativno zatražio, prije nekoliko tjedana.




To ovih dana Miletić jasno i potvrđuje u svojim izjavama: »Onoga trenutka kad je Končar izabran za strateškog partnera, Jakovčić je trebao istupiti iz Nadzornog odbora i ja sam ga zamolio da to i učini«, decidirano je poručio novinarima.



– Ja sam 17 godina upozoravao, još otkako sam bio ministar, da treba naći trajno rješenje za Uljanik. Lobirao sam samo da se problem napokon trajno riješi, jer ja nisam ni član Vlade, ni skupštine Uljanika, ni izvršne vlasti u Istri, i drugo ni ne mogu. A problem je eskalirao, to danas vidimo. Naravno da to nema veze sa IDS-om i u redu je da Boris upozorava na to. Pa i kad sam ja bio predsjednik stranke, možda sam sve skupa 5-6 puta bio u Uljaniku, i to tri puta na porinuću, rekao je Jakovčić jučer za naš list.



Jasna poruka


Činjenicom da je Miletić u nedjelju sazvao na presici u Puli sve vodeće ljude stranke, od župana Valtera Flege do predsjednika Savjeta IDS-a Tulija Demetlike i operativaca poput Vilija Rosande i ostalih, a da je pritom otvoreno kritizirao Jakovčića koji je i danas počasni predsjednik IDS-a, najbolje govori da možda više »ne cvjeta cvijeće« u stranci.



Od cijele situacije mogao bi na kraju najviše profitirati Živi zid, koji ionako u Istri i u Primorju zadnjih mjeseci u aketama vodi: ispred su SDP-a, a uz bok IDS-u. – Živi zid je u koloni s radnicima zajedno s desnicom, to Istrijani jasno vide i zato se mi ne bojimo za poziciju svoje stranke, rekao nam je jedan od IDS-ovih lokalnih načelnika jučer o tome. Naime, u IDS-u ne žele javno komentirati rast Živog zida, koristeći radije – ignoriranje.


Dapače, pojavila se informacija da Miletić i Jakovčić više uopće ne razgovaraju, jer je jasno da Miletić ne misli snositi na svojoj koži političku odgovornost za Uljanik, ali ni za pad IDS-a koji će biti neminovan ako se u Uljaniku dogodi stečaj. Okupljanjem najbližih suradnika u nedjelju, odricanjem od ikakvih veza sa Končarom, te distanciranjem od uloge Jakovčića u tom lobističkom poduhvatu, Miletić je pokazao da na svojim leđima ne želi imati teret tih aranžmana.


»Ja nisam Ivan Jakovčić, ja sam Boris Miletić i dok ja vodim IDS, za nas je Uljanik brodogradilište, a ne nikakva hotelska tvrtka«, više je nego jasna njegova poruka.No, Jakovčić kaže da je sve – u redu.

– To su sve gluposti, mi normalno surađujemo. Miletić odlično reagira ovih dana u javnosti, jasno je rekao da IDS nema veze s krizom u Uljaniku i to je ono što je istina, a čuo sam se upravo i sa županom Flegom kojem sam dao podršku da izdrži ove pritiske s ulice, govori Jakovčić, koji je jučer bio u Bruxellesu.


Čini se da se počasnom predsjedniku u Miletićevom krugu ipak zamjera što često svojim izjavama iskače iz kolosijeka uobičajene stranačke hijerarhije. Primjerice, kad je nedavno rekao da Thompson neće nastupati u Areni dok je on tu, to mu je zamjereno, jer on i nema nikakvu izvršnu ovlast u stranci, niti u Gradu Puli, da takve odluke donosi.


Nije više predsjednik


– Jakovčić se često ponaša kao da je i dalje predsjednik, i normalno da to ljudima u hijerarhiji smeta. A s druge strane, jasno je da želi još jedan mandat u Bruxellesu i da želi biti prisutan u javnosti. No, ipak bi trebao respektirati činjenicu da je predsjednik Miletić, a ne više on, rekao nam je jučer jedan od članova Predsjedništva IDS-a.


Iako svi članovi vrha stranke među sobom i dalje normalno komuniciraju, ili barem tako tvrde, očito nervoza među njima raste – mada to i ne treba čuditi s obzirom na prosvjede pod prozorima vodećih ljudi IDS-a te vrlo negativnu atmosferu u Puli zadnjih dana.