Podjele na ljevici

NENAD ZAKOŠEK Nove inicijative ne ugrožavaju HDZ, ali na lijevom centru i na centru se otvara prostor

Zdenko Duka

Danas smo u jednoj inovativnoj situaciji koja, međutim, možda može završiti i s razmrvljenim lijevim centrom - Nenad Zakošek / Snimio Denis LOVROVIĆ

Danas smo u jednoj inovativnoj situaciji koja, međutim, možda može završiti i s razmrvljenim lijevim centrom - Nenad Zakošek / Snimio Denis LOVROVIĆ

U SDP-u je učinjena već tolika šteta da nije dovoljno samo ukloniti Bernardića, nego oni poslije toga moraju i ponuditi nešto novo



ZAGREB S obzirom na izbore za Europski parlament koji se održavaju u svibnju 2019., ali svakako i zato jer SDP i dalje neumitno propada i taj se pad neće zaustaviti ne samo sve dok se ne smijeni predsjednik Davor Bernardić nego i dok ta stranka ne ponudi nešto originalno i kvalitetno novo s čime bi mogla na izbore – rastu brojne najave o osnivanju alijansi, platformi ili stranaka u ideološkom prostoru od centra na lijevo.


Pitanje je mogu li te inicijative, tako fragmentirane, dakle, ako se ne stave pod neku širu koalicijsku kapu privući znatniji dio glasova birača koji obično na izborima glasaju za ljevicu.


Šibenska inicijativa


U Šibeniku zajednički sporazum danas potpisuju stranke, mogli bismo reći, krajnje lijeve orijentacije – Nova ljevica, Radnička fronta, SRP, Orah i Hrvatski laburisti. Bivši zastupnik Vlaho Orepić najavio je prije nekoliko dana osnivanje nove stranke koja bi se zvala Nova politika.




Orepić kaže da je rješenje u argumentiranoj politici koja je posvećena javnom dobru, tj. obavljanju posla za narod te »u institucionalnoj konvergenciji Hrvatske prema EU, tj. prema zemljama uzorima. To je politički cilj, odnosno ishodište političkog okupljanja«. Koliko je poznato, to su na riječima htjele sve dosadašnje hrvatske vlade.


Mirando Mrsić, kojeg su Bernardićevi ljudi izbacili iz SDP-a, najavio je rad na predizbornoj koaliciji Alijansa za promjene koja bi, kako Mrsić zamišlja, obuhvatila više lijevo-liberalnih inicijativa.


Kaže nam da razgovara s mnogo ljudi, dosta njih kaže mu da nemaju za koga glasati. Razgovarao je sa Bojanom Glavaševićem i s Markom Vučetićem, s Dalijom Orešković još nije. Bitni su, kaže, jasni stavovi i jasna rješenja za probleme. Hrvatskoj je potrebna jeftinija javna uprava, jeftinija država, teritorijalni preustroj, reforma pravosuđa.


Dalija Orešković najavljuje ulazak u politiku, zasad u vidu »platforme«, kasnije možda stranke, glavni joj je motiv antikorupcijski, antiklijentelistički. U razgovorima je sa Sinišom Glavaševićem koji je upravo izišao iz SDP-a. Ona razgovara s velikim brojem ljudi, pa tako je razgovarala i s Jadrankom Kosor. Tu je i sudac Mislav Kolakušić koji također želi ući u političku arenu.


Lijevo-liberalno je danas i HSS Kreše Beljaka, zatim splitska stranka Pametno i ostatak Amsterdamske koalicije.


Macronov recept


Nenad Zakošek, profesor Fakulteta političkih znanosti, kaže nam da su protestne stranke još 2015. uzdrmale bipolarni sustav i sada je novi element akutna kriza SDP-a.


Pokazalo se i u Francuskoj da novoosnovane stranke pod određenim okolnostima mogu ostvariti značajne rezultate, pa i bolje od tradicionalnih stranaka. Zakošek ističe da sve ove inicijative zapravo ne ugrožavaju HDZ, ali na lijevom centru i na centru se otvara prostor.


Misli da su izgledi onih otpadnika koji su već dugo u politici jako mali, ne misli pritom na Glavaševića. Neka uspješna inicijativa možda već na europskim izborima trebala bi biti, po Zakošekovom mišljenju, možda neka kombinacija onoga što je svojedobno 2015. bio iskoristio Most i što je Macron, neka formacija lijevog centra s jasnim antikorupcijskim profilom i još nekim inovacijama.


Zakošek kaže da smo u jednoj inovativnoj situaciji koja, međutim, možda može završiti i s razmrvljenim lijevim centrom. Za SDP smatra da je učinjena već tolika šteta da nije dovoljno samo ukloniti Bernardića, nego oni poslije toga moraju i ponuditi nešto novo. Moguća je ipak i obnova stranke, a kao pozitivan primjer za obnovu tradicionalne lijeve stranke navodi britanske laburiste koji su sada vrlo jaki u rejtingu.