Novi nameti

NEMA ZEMLJE ZA PUŠAČE Gospođa ministarka: Uvijek sam za povećanje trošarina na cigarete i alkohol

Hina

Foto Petar Fabijan

Foto Petar Fabijan

Na upit nije li povećanje trošarina u suprotnosti s poreznim rasterećenjem kojim se Vlada hvali, Gabrijela Žalac je rekla kako treba gledati širu sliku



ZAGREB Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac odgovorila je u četvrtak potvrdno na novinarsko pitanje treba li povećati trošarine na alkohol i cigarete, dodajući kako će se o tome još raspravljati.


»Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju zdravstvo, međutim o tome ćemo raspravljati«, izjavila je Žalac na konferenciji za novinare u Vladi.


Odbacila je da postoji ikakav prijepor među ministrima oko tog pitanju. Naime, dok ministar zdravstva Milan Kujundžić zagovara povećanje trošarina, ministar financija Zdravko Marić poručio je da takvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini Vlade.




»Svaki resor ima nekakve svoje zahtjeve. No, po prvi puta imamo veće prihode i trebamo čuvati uravnotežen proračun. Svi ministri su duboko svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i da tu situaciju treba s godinama jačeti, a ne slabiti. Vjerujem da će, ne samo ministar Kujundžić, nego svi ministri u Vladi biti na tragu toga da proračun bude puno bolji i transparentniji«, izjavila je Žalac.


Na upit nije li povećanje trošarina u suprotnosti s poreznim rasterećenjem kojim se Vlada hvali, Žalac je rekla kako treba gledati širu sliku, a ne samo jedan resor jer je to jedini način da se postigne konsenzus.